Hrvatski radio

Radio Osijek

Nedjelja radosti i spomendan svete Lucije

13.12.2015.

10:06

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Treća nedjelja došašća u kršćanskoj se tradiciji zove "nedjelja radosti" po početnim riječima ulazne pjesme Gaudete - Radujte se! Pali se treća, ružičasta, pastirska svijeća. Danas svetkujemo i svetu Luciju.

Četiri svijeće vijenca predstavljaju četiri tjedna adventa. Svaka simbolizira 1000 godina, zajedno 4000, što je biblijsko vrijeme od stvaranja Adama i Eve do rođenja Krista. Iako suvremeni vijenci imaju svijeće različitih boja, a običaj dopušta korištenje i bijelih, tradicionalno se na vijenac stavljaju tri ljubičaste i jedna ružičasta. Na prvu nedjelju adventa ili došašća pali se prva ljubičasta svijeća, proročanska, u sjećanje na proroka Izaiju koji je prorekao rođenje Krista. To je i svijeća nade. Druga ljubičasta, svijeća Betlehema koja simbolizira Kristove jaslice, a predstavlja ljubav, pali se drugu nedjelju. Na treću nedjelju ili na polovici adventa pali se ružičasta, pastirska svijeća, simbol radosti zbog Božića koji se bliži. 

Četvrta se ljubičasta, anđeoska svijeća koja znači mir pali posljednja. U nekim se varijantama u sredinu adventskog vijenca stavlja peta, bijela svijeća, simbol Krista i njegove bezgrešnosti, a tradicionalno se pali najčešće na Badnjak ili Božić. Običaj nalaže da se posebnom molitvom vijenac blagoslivlja, a svijeće pale prije večere nakon blagoslova hrane.

Kroz svu kršćansku povijest sveta Lucija, čiji je spomendan trinaestog dana prosinca, štuje se među kršćanima kao zaštitnica  slijepih (tjelesno i duhovno), ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača. Prema predaji, svetoj su Luciji izvađene oči i stavljene na tanjur, pa se ona smatra zaštitnicom očiju i vida. Od pučkih običaja, najpoznatiji su jedan vezan uz pučku meteorologiju i sadnja pšenice.  Običaj je da se prati i zapisuje vrijeme kroz 12 dana od Lucije do Božića. Pučka predaja kaže da će sljedeće godine biti u pojedinom mjesecu takvo vrijeme, kakvo je u odgovarajući dan od Lucije do Božića. Danas se sije i božoćna pšenica, simbol života kod kršćana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.