Hrvatski radio

Radio Osijek

Nedjeljom ponovno na Autotržnicu i središnju gradsku tržnicu

29.05.2020.

10:57

Autor: Amoreta Bajto

fotografije Amoreta Bajto i Radio Osijek

fotografije Amoreta Bajto i Radio Osijek

Foto: - / -

"Od ove nedjelje ponovno možemo kupovati na Autotržnici i središnjoj gradskoj tržnici na Gajevom trgu", najavili su u izravnom javljanju u programu Radio Osijeka osječki dogradonačelnik Boris Piližota i direktor Tržnica Osijek Igor Medić. Sukladno odredbama, vraća se i Sajam antikviteta te Antunovo.

"Iznimno mi je drago da se vraćamo na raspored kakav je bio prije mjera, s obzirom da znamo koliko su ova osjetljiva epidemiološka situacija i proglašenje nedjelje neradnim danom uzrokovali problema, jer naša središnja tržnica kao i autotržnica nisu mogli raditi, a svi znamo da je to u Osijeku tradicija, pogotovo kad govorimo o aututržnici gdje je ta tradicija duga 50 godina"; kaže dogradonačelnik Piližota te dodaje:" Nedjelja je tradicionalno pijačni dan, a ponedeljak dan odmora. Draago nam je da ćemo omogućiti, pogotovu u ovom dijelu godine, da svi naši lokalni proizvođači domaće hrane mogu imati mjesto za plasirati svoje proizvode jer većina ljudi prodaje  i kupuje za osobne potrebe i nedjelja je dan upravo za to."

Kada dogradonačelnika Piližotu pitamo za neradnu nedjelju, on kaže da to pitanje trebaju riješiti zakoni tržišta: " To je pitanje koje se treba riješiti kroz Zakon o radu i dopustiti da trgovci sami ocijene isplati li im se raditi nedjeljom ili ne, kada plate rad nedjeljom i u smjenama upravo onako i onoliko koliko je to zakonom određeno."

"Na tržnice se kod nas uvijek išlo šest dana u tjednu, ali onaj sedmi, kada se odmara, bio je ponedjeljak", dodaje direktor tržnica Osijek Igor Medić ističući kako su ispoštovali sve mjere koje je predložio Nacionalni stožer odnosno epidemiološka služba, a tako će biti i kada se otvori popularno osječko nedjeljno okupljalište Autotržnica.

Kada pitamo za iznimno posjećeni Sajam antikviteta koji se tradicionalno održava prve subote u mjesecu, dogradonačelnik Piližota nam pojašnjava da su tržnice ograđeni prostori te se može kontrolirati broj posjetitelja, što sa središnjim trgom u Tvrđi na kojem se održava sajam antikviteta, nije slučaj. No, u gradu Osijeku pažljivo prate popuštanje mjera i vjeruju da će daljnji koraci omogućiti kako održavanje Sajma antikviteta tako i antunovsko proštenje u Tvrđi na koje se već više od 500 godina slijevaju rijeke hodočasnika iz cijele regije.

Središnja tržnica sad radi od utorka do subote od 6 do 13, nedjeljom od 6 do 12 sati, a ponedjeljkom je zatvorena.
Ove će se nedjelje Autotržnica otvoriti u 5 sati i kupcima biti dostupna do 14 sati. 

Nedjeljom ponovno na Autotržnicu i središnju gradsku tržnicu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.