Hrvatski radio

Radio Osijek

Nedovoljna zastupljenosti nacionalnih manjina u medijima

05.07.2021.

14:41

Autor: Monika Kralj

foto HRT Radio Osijek/M.Kralj

foto HRT Radio Osijek/M.Kralj

Foto: - / -

Uoči sutrašnjeg seminara "Mediji i nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj" koji će se održati u Osijeku, čelnici Savjeta za nacionalne manjine i Vladinog Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina sastali su se s predsjednicima vijeća i predstavnicima nacionalnih manjina Grada Osijeka.

Čelnici Savjeta za nacionalne manjine i  Vladinog Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Aleksandar Tolnauer i Alen Tahiri te predsjednik osječkog Gradskog vijeća Vladimir Ham s predsjednicima vijeća i predstavnicima nacionalnih manjina Grada Osijeka razgovarali su o financiranju aktivnosti i programa kulturne autonomije te zastupljenost u nacionalnim i komercijalnim medijima. Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Tolnauer istaknuo je da je, unatoč problemima koje je donijela pandemija, Vlada ove godine iz proračuna izdvojila više sredstava za programe kulturne autonomije manjina što manjine moraju opravdati ozbiljnim izvješćima i analizama ostvarenih aktivnosti. Upozorava i na malu zastupljenost nacionalnih manjina u medijima, izdvaja HRT koji je to potvrdio i u svom izvješću, a na isto upućuje i ravnatelj Ureda za  ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri koji ističe važnost komunikacije o tom pitanju i pravima manjina prema Ustavnom zakonu.   

V. Ham, A. Tolnauer, A. Tahiri

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.