Hrvatski radio

Radio Osijek

Negativna percepcija prema braniteljima

19.05.2022.

15:04

Autor: Željka Bačić / HRT Radio Osijek

-

-

Foto: Željka Bačić / HRT Radio Osijek

„Utjecaj i posljedice negativne percepcije društvenih skupina prema hrvatskim braniteljima” bila je tema skupa održanog u Osijeku pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i u organizaciji Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine.

Svrha okruglog stola, trećeg u nizu s istom temom, je čuti mišljenja predstavnika različitih društvenih skupina - od političara, civilnih osoba s invaliditetom, predstavnika institucija i medija. Kako je rečeno, Hrvatska ima 513 tisuća branitelja, a samo 58.000 ostvaruje pravo na mirovinu. Zašto javnost negativno razmišlja o braniteljima i pravima koja ostvaruju, pitanje je na koje su potražili odgovor. Predsjednik udruge stopostotnih invalida Đuro Glogoški smatra da su uglavnom krivi mediji jer iznose u javnost samo negativne primjere, a Vladimir Jukić s desne političke opcije smatra i da branitelji trebaju biti aktivniji i iznositi svoje probleme i potrebe. Kao se čulo, civilni invalidi teško prihvaćaju povlastice koje imaju invalidi iz Domovinskog rata i pitaju se kako netko može nakon 30 godina doći do ostvarivanja tih prava. Goran Gojković iz udruge invalida Upit ističe kako je invalid jednostavno invalid, bez razlike među njima.

Glogoški je odgovorio kako hrvatski ratni vojni invalidi mogu ostvariti 27 prava, ali često jedno isključuje drugo pa ostvare tek 2-3. Zaključci okruglih stolova o negativnoj percepciji prema hrvatskim braniteljima bit će objedinjeni i predstavljani Ministarstvu branitelja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.