Hrvatski radio

Radio Osijek

Neispravan dimnjak može dovesti do velike tragedije

18.10.2016.

12:47

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dimnjaci se, za vijeme sezone grijanja, odnosno loženja, moraju pregledavati. Razdoblja u kojima se to čini ovise o energentima, pa se tako dimnjaci priključeni na kruta i tekuća goriva moraju pregledavati jednom mjesečno, a na plin dva puta godišnje.

Posljedice neispravnih dimnjaka znaju čak biti i tragične, stoga i ove sezone iz tvrtke Dimnjak preventivno upozoravaju  građane na opasnosti do kojih može doći ako se dimnjak redovito ne čisti. Iako u ovoj godini dosad nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj, valja upozoriti kako je bilo nekoliko opasnih trovanja ugljičnim monoksidom.

Direktor tvrtke Dimnjak Dejan Lončarić upozorava i kako je glavni uzrok trovanja i požara dimnjaka odbijanje dimnjačarskih usluga: "Na velikoj većini lokacija, na kojima se dogode nesreće, utvrdili smo kako su građani odbili dimnjačarske usluge. Posljedice su uglavnom bili požari i trovanja, no srećom bez smrtnih posljedica." – rekao je Lončarić i dodao kako vrlo često do nesreća dolazi i zbog preinaka u prostorijama u kojima su ugrađena plinska trošila: "Zbog korištenja nape kojom se izvlači kisik iz prostora, kao i raznih ventilatora, ugradnjom PVC stolarije, a da toga nisu ni svjesni, građani promijene uvjete sigurnosti korištenja uređaja za loženje, poput plinskih peći, kombi-bojlera i sličmo", upozorava Lončarić i dodaje kako je zbog svega toga uputno dopustiti dimnjačaru kontrolu i čišćenje dimovoda i ložišta, bez obzira na vrstu i uporabivost dimnjaka.

 

Prema informacijama iz Dimnjaka svaka peta stranka odbija pustiti dimnjačara, a s obzirom na to da je djelatnost dimnjačarstva regulirana Zakonom o komunalnoj djelatnosti, u ovoj tvrtki su "odbijače" dužni prijaviti Gradu Osijeku, odnosno nadležnom komunalnom odjelu. Ta služba takvima šalje opomene, a oglušivanje na to znači prekrašajni postupak, gdje se kazna može popeti i do 500 kuna. Znatno više nego što je cijena pregleda dimovodne instalacije koja u prosjeku iznosi 70-ak kuna.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.