Hrvatski radio

Radio Osijek

Neispravna vozila prošla na tehničkom pregledu

08.02.2019.

11:29

Autor: Davor Lončarić

foto: ilustracija

foto: ilustracija

Foto: - / -

Završeno je kriminalističko istraživanje nad više hrvatskih državljana te se sumnja da su 42-godišnji hrvatski državljanin i jedanaest osoba počinili kazneno djelo zlouporaba položaja i ovlasti. "Progurali" su više neispravnih vozila na tehničkom pregledu.

Od listopada 2017. godine do prosinca 2018. godine, izvijestila je danas osječka policija, 42-godišnjak je, kao odgovorna osoba stanice za tehnički pregled vozila na području Osijeka, obavio tehnički pregled više vozila i ovjerio dokumentaciju vozila kao tehnički ispravnih, iako je pri pregledu utvrdio da se radio o tehnički neispravnim vozilima. U više navrata potaknuo je dva nadzornika da prilikom obavljanja tehničkih pregleda vozila zanemare utvrđene tehničke neispravnosti na vozilima, čime su pribavili korist vlasnicima vozila u vidu potvrđivanja tehničke ispravnosti i sudjelovanja u prometu njihovih tehnički neispravnih vozila.

"Od svibnja do prosinca 2018. godine, 37-godišnjak je, također, zlouporabio položaj i ovlasti kao djelatnik osiguravajuće kuće te je, u cilju pribavljanja nepripadajuće materijalne koristi, posredovao između 42-godišnjaka i vlasnika tehnički neispravnih vozila. Takva vozila dovozio je na tehnički pregled, a nakon pregleda vraćao ih vlasnicima. Još osam je osoba poticalo 42-godišnjaka da zanemari tehničke nedostatke vozila i ovjeri dokumentaciju vozila kao da su tehnički ispravna ili da na to potakne druge nadzornike stanice za tehnički pregled, što je i učinio", stoji u policijskom priopćenju. Nadležnom državnom odvjetništvu policija je podnijela kaznenu prijavu.

 

Policija je razotkrila i počinitelje više kaznenih djela 
Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 22-godišnji hrvatski državljanin počinio sedam kaznenih djela teška krađa i jedno kazneno djelo krađa. Tijekom 2017., 2018. i 2019. godine provalio je u pet prodavaonica na području Baranje i ukrao mobitele, veću količinu cigareta, novac, pričinivši ukupnu materijalnu štetu od nekoliko desetaka tisuća kuna. Također je, zajedno s 33-godišnjakom, u siječnju provalio u dvije prodavaonice na području Baranje te su ukrali nekoliko tisuća kuna, cigarete i higijenske i prehrambene artikle, pričinivši ukupnu materijalnu štetu od nekoliko desetaka tisuća kuna. U siječnju su mladići u Šećerani ukrali i više prostornih metara drva za ogrjev, vrijednosti nekoliko tisuća kuna.
Sumnja se i da je 24-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo. Mladić je u noći s 3. na 4. siječnja ušao u otključan osobni automobil s ključem u bravici, parkiran u Ulici Matije Gupca u Belišću, stavio ga u pogon i udaljio se. Vlasniku je nastala materijalna šteta od više tisuća kuna. Policijski službenici pronašli su vozilo 8. siječnja te ga vratili vlasniku.


Nadležnim državnim odvjetništvima podnesena su posebna izvješća.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.