Hrvatski radio

Radio Osijek

Nekoliko ukrajinskih obitelji utočište našlo u Vukovarsko-srijemskoj županiji

01.03.2022.

15:12

Autor: Radio Osijek/TM

Ukrajinske izbjeglice u Vukovaru posjetilo izaslanstvo Vukovarasko-srijemske županije

Ukrajinske izbjeglice u Vukovaru posjetilo izaslanstvo Vukovarasko-srijemske županije

Foto: Hrvatski radio Vukovar / -

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je da su u našu zemlju do danas u podne ušle 344 ukrajinske izbjeglice te da ih je većina odabrala privatni smještaj kod rodbine i prijatelja. Dio izbjeglica utočište je našao u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Tri ukrajinske obitelji koje su noćas stigle u Vukovar s sedmero maloljetne djece posjetio je danas predstojnik vukovarsko-srijemskog župana Marko Dikonić i predstavnici Županijskog stožera Civilne zaštite, te Hrvatskog Crvenog križa. “Činimo u ovom trenutku koliko možemo kako bi olakšali teške trenutke u kojima se nalaze ukrajinski građani po dolasku na područje Vukovarsko-srijemske županije. Tu smo da pomognemo i reagirati ćemo na sve njihove potrebe”, poručio je Marko Dikonić. Ukrajinskim obiteljima predane su paketi s prehrambenim i higijenskim potrepštinama. 
Riječ je o tri ukrajinske državljanke koje su s ukupno sedmero djece od sedam do 16 godina života stigle iz Luganske oblasti. Supruzi dvije pristigle ukrajinske državljanke zaposleni su u poduzeću vukovarske obitelji Cindrić koja ih je i primila na smještaj i boravak u vukovarskom domu, dok je suprug treće ukrajinske državljanke ostao u Ukrajini.
“Putovale smo danima, raznim prijevozima i tako smo nekako stigle do Hrvatske, preko Lavova i Mađarske u kojoj su nas testirali na covid, a nalaz smo morale čekati jedan cijeli dan”, kazala je Kristina, jedna od tri Ukrajinke dodajući kako za sada ne razmišljaju o povratku u Ukrajinu jer njihovih domova više nema.
Trenutačno je dvadesetak ukrajinskih izbjeglica pronašlo smještaj na području Vukovarsko-srijemske županije.

Danas je vukovarski gradonačelnik Penava uputio je dopis Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u kojem predlaže da se žurnom reakcijom izbjeglicama iz Ukrajine omogući smještaj na području Vukovara, u Hostelu Zagreb, poznatijem kao tzv. samačkom hotelu u Borovu naselju koji djeluje u sklopu „Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“, a u vlasništvu je Republike Hrvatske.

„S ciljem pomoći narodu Ukrajine koji trenutno proživljava nezamislive strahote Grad Vukovar očekujemo brzu reakciju nadležnog ministarstva. Grad Vukovar i Vukovarci koji su i sami prije 30 godina osjetili nepravdu rata iskazuju svoju punu podršku ukrajinskom narodu te nadu kako će ovi nemili događaji završiti u što skorijem roku, sa što manjim posljedicama na stanovništvo Ukrajine”, stoji u priopćenju iz ureda gradonačelnika Ivana Penave.

Hostel Zagreb, Vukovar

Hostel Zagreb, Vukovar

Foto: Grad Vukovar / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.