Hrvatski radio

Radio Osijek

Nema koalicije s HDSSB-om!

17.02.2013.

12:36

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Mi, laburisti, smatramo da su HDSSB i njihovi čelnici glavni krivci i najodgovorniji za posvemašnju materijalnu i duhovnu devastaciju grada i za privrednu stagnaciju i političku izolaciju naše regije"; kaže Jaroslav Pecnik. Ivica Vrkić pridružuje se inicijativi za javno obećanje o nekoaliranju.

Sramotni skandali i afere (od barjaka, preko Vrbošića do loto-zapošljavanja u režiji župana Šišljagića...) uvjeravaju nas da HDSSB i dalje misli nastaviti sa starom politikom.
Stoga, obraćamo se građanima Osijeka i javnosti, a našim biračima obećavamo da s HDSSB-om nećemo ni prije, a ni poslije izbora, bez obzira na izborne rezultate sklapati nikakve javne ni tajne koalicije, saveze ili sporazume. S HDSSB-om ne želimo imati nikakvu komunikaciju izuzev one formalne, neophodne za normalno funkcioniranje pluralnog društva i demokratskog sustava.
Glas za Laburiste neće biti glas za neprincipijelne koalicije s HDSSB-om, to će biti glas samo za program i ideje Laburista.
Skoro svi čelnici i kandidati za gradonačelnika oporbenih stranaka također u HDSSB-u vide najvećeg, čak isključivog krivca za devastaciju našeg grada. Ukoliko uistinu misle to što govore, pozivam ih da se pred javnošću i oni obvežu kako ni oni neće ni prije, a ni poslije izbora, bez obzira na izborne rezultate, s njima sklapati nikakve javne ili tajne koalicije. S takvom praksom i politikom koja je Osijek dovela do kolapsa, a pred javnošću na stup srama treba konačno prestati.
Surađivati s HDSSB-om znači participirati sa zlom, a zlo nikada i nikome nije donijelo dobro. Ni neće.
To bi konačno trebali shvatiti i u HNS-u, koji je još uvijek u koaliciji sa HDSSB-om i zajedno s njim obnaša vlast u gradu, a istodobno je sa SDP-om i HSU-om formirao oporbenu listu.
S moralne točke gledišta to je pozicija Buridanovog magarca: dakle ne zna na koju stranu krenuti i što odlučiti. Jesu li vlast ili oporba. Ne može se istodobno biti vlast i oporba. Ako na tom ustraju, oni i njihovi birači moraju znati da se to zove licemjerje.
Iz HNS-a kažu: "...ali mi smo koalicijom sa HDSSB-om stabilizirali situaciju u gradu...". Ne vi niste stabilizirali situaciju u gradu; stabilizirali ste samo zlo i dodatno mu dali vjetra u leđa. I to bi konačno svi morali shvatiti, rekao je Pecnik.

"Sramotno je da danas druge optužuju za uništavanje Slavonije upravo oni likovi koji su više od 15 godina s razine vlasti izravno uništavali tu istu Slavoniju", kaže u svom priopćenju za javnost nestranački zajednički kandidat SDP-a, HNS-a i HSU-a za budućeg osječkog gradonačelnika, Ivica Vrkić, pridružujući se inicijativi Jaroslava Pecnika  o javnoj  obvezi da nakon izbora ni u kom obliku neće surađivati s HDSSB-om. " Svojim ljudskim, političkim i gospodarskim iskustvom želim istinski pomoći da grad Osijek, Osječanke i Osječani, nakon predstojećih lokalnih izbora, počnu živjeti bolje i sretnije, ponosni na grad u kome žive i iz kojega potječu", zaključuje Vrkić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.