Hrvatski radio

Radio Osijek

Nema novca bez suglasnosti vlasnika

28.10.2016.

15:19

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić danas je poslao pokrenuo proces dopune Pravilnika o evidenciji poljoprivrednog zemljišta – Dokument kojemu je dodana obveza o suglasnosti vlasnika poljoprivrednog zemljišta za upis u ARKORD sada se nalazi u fazi savjetovanja s javnošću.

U Pravilniku je dodana odredba prema kojoj pravo upisa ARKOD parcela koje nisu u vlasništvu ili posjedu poljoprivrednika ostvaruju poljoprivrednici koji prilože izjavu vlasnika uz dokaz o posjedu ili vlasništvu poljoprivrednog zemljišta, a koji se dokazuje izvatkom iz zemljišnih knjiga ili posjedovnim listom. Tekst se može naći na sljedećem linku.
„Izmjenom pravilnika onemogućit će se nastavak nepravedne prakse – da netko može na sebe upisati tuđu zemlju i za to dobiti novce. Nova je pravila nemoguće retroaktivno primijeniti, ali od sada će vlasnik morati biti suglasan i dati dopuštenje poljoprivredniku da obrađuje njegovu zemlju,“ izjavio je ministar Tolušić. Pravilnik će, nakon obrade prikupljenih mišljenja javnosti, na snagu stupiti objavom u Narodnim novinama.
U međuvremenu, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, prije avansne isplate 806 milijuna kuna izravnih plaćanja poljoprivrednicima inspekcija „češlja“ sva nova poljoprivredna gospodarstva koja su od 2015. godine do danas u ARKOD upisala zemljište temeljem izjave s dva svjedoka. Poljoprivredna inspekcija u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi provodi kontrole na terenu i provjeravaju je li upisano zemljište zaista i obrađeno. „Ona poljoprivredna gospodarstva za koja se utvrdi da zemlju ne obrađuju ili je ne drže u dobrim poljoprivrednim i okolišnim uvjetima, neće dobiti ni lipe“, stoji u priopćenju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.