Hrvatski radio

Radio Osijek

Nema oboljelih no Stožer Civilne zaštite spreman za koronavirus

28.02.2020.

13:41

Autor: Monika Kralj

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

Foto: - / -

U Osječko- baranjskoj županiji nema oboljelih od koronavirusa, na Klinici za infektologiju bila su tri bolesnika sa sumnjom na virus na koji su bili negativni. No, u slučaju veće potrebe, ima dovoljno kapaciteta-rečeno je na sjednici Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Tema sjednice bile su mjere u slučaju pojave koronavirusa u županiji. U ovom trenutku Klinika za infektologiju može zbrinuti 52 bolesnika a kapaciteti se , u slučaju potrebe, mogu proširiti i na druge odjele. Možemo zbrinuti veliki broj bolesnika-rekla je predstojnica Klinike doktorica Ljiljana Perić. Razloga za pretjeranu zabrinutost nema, za paniku nikako a opreza nikada dosta jer svaka respiratorna infekcija zahtjeva samokontrolu-kaže doktorica Perić.  Ako šmrčete, kašljete, kišete, činite to u maramicu ili ostanite kod kuće da ne prenosite viruse, svi se prenose na taj način a u slučaju sumnje u koronavirus, obratite se Epidemiološkoj službi-savjeti su građanima.   

Uz bolničke kapacitete za oboljele, za one sa sumnjom u virus može se osigurati karantena u drugim objektima- rekao je načelnik Stožera civilne zaštite, dožupan Goran Ivanović. Prema naputku Nacionalnog stožera, iz sigurnosnih razloga, ne otkriva o kojim je objektima riječ no objekte su obišli i pregledali te Ivanović potvrđuje da se samo u Osijeku, u slučaju potrebe, može u preventivnoj karantni zbrinuti više od 1300 osoba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.