Hrvatski radio

Radio Osijek

Nema otkupa mlijeka u OBŽ

26.02.2013.

13:59

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osječko-baranjskoj županiji danas se i dalje nije otkupljivalo mlijeko od nekoliko stotina proizvođača, niti je itko došao odvesti mlijeko na uništavanje, odnosno za proizvodnju bioplina zbog pojave aflatoksina u mlijeku kako je najavio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, izjavio je osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak.

Kraljičak ističe kako "prema informacijama s terena nitko iz nadležnog ministarstva nije kontaktirao ni mljekare ni otkupljivače niti specijalizirane tvrtke koje bi trebale primati mlijeko i od njega proizvoditi bio plin, kao ni seljačke udruge".
"Ogorčeni smo posebno stoga što nitko nije našao za shodno kontaktirati Osječko-baranjsku županiju, u kojoj oko 1500 proizvođača proizvodi najveće količine mlijeka u Hrvatskoj, godišnje 146 milijuna litara, kazao je Kraljičak.
Kao poseban problem istaknuo, kako je rekao, "provjerenu informaciju u Hrvatskoj agenciji za hranu da u cijeloj Hrvatskoj nema referentnog centra za analizu mlijeka na aflatoksin".
U ovom trenutku nitko ne zna tko će, kako i u kojem iznosu nadoknaditi štetu i proizvođačima i otkupljivačima, koji su do petka odvozili mlijeko, a nakon što im nitko nije rekao kako će nadoknaditi štetu od mlijeka u kojem se nađe aflatoksin obustavili primanje mlijeka od mljekara, rekao je Kraljičak.
Dodao je kako se mlijeko ne otkupljuje od 500-tinjak proizvođa mlijeka u istočnoj Hrvatskoj, najviše u Osječko-baranjskoj županiji.
Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić prije podneva je za Hinu rekao kako nema "nikakve informacije o odvoženju mlijeka te da će pokušati nešto više dobiti u Ministarstvu poljoprivrede", a naknadno je izjavio da se "na žalost u Ministarstvu nitko ne javlja".
Brlošić smatra kako hitno trebaju sjesti za stol proizvođači mlijeka, otkupljivači i predstavnici resornog ministarstva i udruga i riješiti problem koji postaje sve teži i kompliciraniji.

/HINA/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.