Hrvatski radio

Radio Osijek

Nema vrganja ni kestenja bez godišnje dozvole

23.02.2018.

10:31

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: Bavarski radio

Foto: Bavarski radio

Foto: - / -

Građani od 20. veljače ove godine za sakupljanje nedrvnih šumskih proizvoda i za osobne potrebe trebaju od Hrvatskih šuma ishoditi godišnju dozvolu, koja se izdaje bez naknade, priopćile su Hrvatske šume.

Od toga dana, naime, na snazi je Pravilnik o izmjenama pravilnika o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda prema kojemu građani za sakupljanje nedrvnih šumskih proizvoda za osobne potrebe trebaju osobno, poštom ili e-mailom u upravama šuma, podružnicama Hrvatskih šuma ishoditi godišnju dozvolu koja će se izdavati bez naknade.
Izdana godišnja dozvola vrijedi do 31. prosinca tekuće godine na području uprave šuma podružnice koja je dozvolu izdala.
U zahtjevu je potrebno navesti ime i prezime, adresu i OIB osobe na koju će glasiti dozvola, vrstu nedrvnih proizvoda te područje sakupljanja za koju se dozvola traži.
Dozvola vrijedi za sve nedrvne šumske proizvode osim za podzemne gljive (tartufe).
Za osobne potrebe može se dnevno sakupiti do tri kilograma plodišta nadzemnih gljiva, pet stručaka šparoga, deset kilograma plodova kestena, kupina, malina itd.
Ako se nedrvni šumski proizvodi sakupljaju radi prerade, trgovine i drugog prometa, njihovo sakupljanje i ubiranje regulira se ugovorom, a prije njegova sklapanja podnositelj zahtjeva dužan je dostaviti odgovarajuće sredstvo osiguranja plaćanja radi naplate naknade za sakljupljanje i naknade eventualne štete.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.