Hrvatski radio

Radio Osijek

Nepomirljivi sukob zbog Dana branitelja

24.08.2016.

16:00

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Vukovaru i dalje spor oko Dana vukovarskih branitelja – danas su taj dan proslavili branitelji okupljeni u Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata 2003. Riječ je o manjoj skupini udruga koji se ne slažu sa službenom odlukom grada da se Dan branitelja obilježava 10. ožujka.

Oni već šest godina Dan vukovarskih branitelja slave upravo 24. kolovoza u spomen na dan kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe Vukovar napali s kopna, iz zraka i s Dunava.
Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata 2003. tvrdi da njihovih pet udruga okupljaju najveći broj branitelja i stradalnika te da im to daje legitimitet, a posebno su ogorčeni na gradonačelnika Ivana Penavu jer je tražio da se s njihove pozivnice za današnje obilježavanje ukloni grb Grada Vukovara. "Mi smo se za taj grb borili i stvarali ga. Grb je postojao i prije Penave, a postojat će i nakon njega. Zahtjev gradonačelnika je sramotan", izjavio je novinarima predsjednik Koordinacije 2003. Zdravko Komšić. Na pitanje novinara o razmimoilaženju s Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Komšić je kazao kako u gradu Vukovaru postoji samo jedna koordinacija, dok je "ova druga tek obična udruga koja je tako i registrirana, a sama sebe je nazvala Koordinacija udruga proisteklih iz Domovisnkog rata grada Vukovara".
Gradonačelnik Penava i Franjo Šoljić iz Koordinacije okupljene oko Stožera za obranu hrvatskog Vukovara pozivaju se na sastanak održan prije dvije godine kada je od 26 udruga 19 njih odlučilo da se za datum uzme 10. ožujka – na taj je dan 1991. godine bilo prvo postrojavanje nenaoružanih odreda za Vukovar u Bogdanovcima.
"Grad Vukovar može imati samo jedan Dan branitelja: Upravo zbog braniteljske populacije ne može si dopustiti da ih bude dva ili više, kako bi to htjele neke udruge. Upravo pravo zbog demokratske procedure, i demokratskih standarda morali bi poštivati pravilo većine", izjavio je Penava.
Dok Franjo Šoljić kaže kako tu završava sva priča, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Daniel Rehak poziva na dijalog. Ističe kako razmoizilaženja koja postaje među vukovarskim braniteljima nisu dobra te bi bilo dobro sjesti za stol i pokušati ukloniti stvari koje dovode do razdora unutar udruga.
Dodajmo da je danas vijenac na Memorijalnom groblju položio i pomoćnik ministra branitelja Stjepan Sučić, ali predstavnika županije i grada Vukovara nije bilo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.