Hrvatski radio

Radio Osijek

Nepravilnosti i nezakonitosti u provedbi IPARD programa

24.11.2016.

13:14

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U provedbi IPARD programa i Programa ruralnog razvoja niz je nepravilnosti - javnost su o tome predstavnici Lokalnih akcijskih grupa s područja Slavonije upoznali na konferenciji za novinare u Osijeku i to na primjeru slavonske LAG-a Barun Trenk .

Zbog niza nepravilnosti i spornih odluka u provedbi programa IPARD i Programa ruralnog razvoja te brojnih problema koji dosad nisu riješeni, Lokalne akcijske grupe (LAG) s područja Slavonije o svemu su izvijestile Ministarstvo poljoprivrede, nadležne agencije, ali i institucije Europske unije, od kojih očekuju promptnu reakciju.
Ivica Samardžić, predsjednik LAG-a "Barun Trenk", s požeškog područja, ustvrdio da je, zbog administrativne pogreške Ministarstva poljoprivrede, a vezano uz podnošenje godišnjeg izvješća LAG-a za 2015., taj LAG "stavljen na tzv. crnu listu" Agencije za plaćanja u poljoprivredi, čime ga se diskriminira i onemogućava u apliciranju za daljnje projekte vrijedne oko milijun eura.
Milan Medić, predsjednik Leader mreže Hrvatske (LMH) ocijenio je kako su korisnici tih programa pravno  potpuno nezaštićeni, jer ih službenici Ministarstva i poljoprivrede i Agencije za plaćanje, po vlastitom nahođenju, mogu staviti na "crne liste" te tako nelegalno i paušalno spriječiti u korištenju sredstava. Pojasnio je kako su sve odluke, vezane za provedbu IPARD programa, od 19. veljače do 10. lipnja ove godine, uključujući i odluke o isplatama sredstava, ništavne, jer su ih potpisivale osobe koje su ovlasti Vlade za potpisivanje i ovjeru takvih odluka dobile tek 10. lipnja.
Iz Leader mreže Hrvatske pitaju se i što će biti s isplatama iz IPARD programa, koje su isplaćene u tome razdoblju, odnosno hoće li ih korisnici morati vratiti u proračun, i tko će za to biti odgovoran, s obzirom da se u svim pravilnicima za provedbu IPARD programa navodi da krajnji korisnik snosi financijsku odgovornost, čak i u slučaju administrativne pogreške provedbenih tijela.
Predsjednica LAG "Slavonska ravnica" Ružica Vukovac ocijenila je kako je EU za Hrvatsku predvidjela ozbiljan paket sredstava, koji je mogao pomoći oporavku sela, ali da administrativne zapreke i nerazumijevanje institucija pokazuju da "hrvatski seljak nema pravo na zaštitu". Nadali smo se da ćemo dobiti pravo korištenja europskih sredstava, jer bi s njima, s obzirom na sve manje općinske proračune, mogli oplemeniti selo, i ne dopustiti da se devastira ruralni prostor, istaknula je Vukovac.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.