Hrvatski radio

Radio Osijek

Neprimjereni grafiti na natpisu "Osijek - nepokoreni grad"

14.02.2017.

10:41

Autor: Radio Osijek/ Željko Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nepoznati počinitelji prošle su noći na spomeniku Domovinskog rata, zaštićenom kulturnom dobru, grafitu "Osijek nepokoreni grad" crvenim autolakom ispisali neprimjerene natpise. Neprimjereni natpisi već su uklonjeni, za počiniteljem se traga, a najavljeno je postavljanje video nadzora.

Podsjetimo, grafit je 2012. proglašen zaštićenim kulturnim dobrom od lokalnog značenja.  Nastao je 1991. godine, a nalazi se na križanju Trpimirove i Divaltove ulice. Autor je pokojni osječki branitelj Predrag Sušac.

Skandalozni natpisi koji su osvanuli jutros na jednom od spomenika Domovinskog rata u Osijeku uklonit će se po kratkom postupku te će biti izbrisani kao i želja onih koji su svojom nogom htjeli kročiti i oduzeti hrvatsko tlo. Činovi poput ovog neće narušiti dobre odnose sa svim manjinama jer onaj koji radi takve gadosti presuđuje sam sebi, a hrvatske svetinje i dalje će krasiti ulazak u nepokoreni grad Osijek", rekao je osječki gradonačelnik Ivan Vrkić.

Glasnogovornik Policijske uprave Darijo Premec kazao je kako su o događaju obavijestili gradsku upravu kako bi se uklonilo oštećenje, s obzirom da je zid zaštićeno dobro, te Državno odvjetništvo, a za počiniteljem se traga. Spomenik "OSIJEK NEPOKORENI GRAD" vrlo je brzo i saniran, a tragove noćašnjeg vandalizma odaje jedino svježa boja na određenim mjestima natpisa.

Vandalski je čin osudila i Koordinacija udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata Osječko-baranjske županije čiji je dopredsjednik Stipe Modrić zatražio od nadležnih institucija zaštitu svih spomenika iz Domovinskog rata: "Od državnih i gradskih institucija tražimo da obavljaju svoj posao kako se ovakve stvari ne bi ponavljale. Tražimo postavljanje videonadzora, policijskih patrola i svega što je potrebno kako bi se zaštitile svetinje Domovinskog rata", rekao je Modrić, a predsjednik Gradske četvrti Novi grad Ivan Karalić najavio postavljanje video nadzora kod spomenika: "U želji da se to nikada više ne dogodi, mi smo u Vijeću gradske četvrti Novi grad odmah jutros donijeli odluku da se kod spomenika postavi video nadzor da se ovako nešto više nikada ne ponovi", rekao je Karalić.

Na taj vandalski čin, te na šaranje crvnim ćiriličnim grafitima i na susjednom zidu s grafitom "Sloboda za hrvatske generale", gdje je također napisano "Delije", te četiri S, reagirala je Mladež HDZ-a Osječko-baranjske županija osudom. U priopćenju se navodi da je vandalskim i huliganskim činom nepoznatih počinitelja dodatno oskvrnjuje značajni simbol Domovinskog rata te kako "nije prvi put da se nagrđuje ovaj spomenik koji je 5. travnja 2012. godine odlukom gradske vlasti proglašen zaštićenim kulturnim dobrom". Pozivaju gradsku upravu i gradonačelnika Ivana Vrkića da pronađu adekvatan način zaštite toga spomenika i osigura njegovo čuvanje postavljanjem video nadzora.

Reagirao je i HDSSB: " Grafit „OSIJEK – NEPOKORENI GRAD“ simbol je prkosa, inata i odlučne volje Osječana da se ratnih godina odupru velikosrpskoj agresiji. Uništavanje ovoga grafita i jednoga od simbola našega grada vrijeđa sve Osječane, a posebno hrvatske branitelje koji su bili spremni dati svoje živote kako bi Osijek zaista i ostao nepokoreni grad. Mnogi od njih su, nažalost, u obrani svoga grada i platili tu najvišu cijenu za hrvatsku slobodu – dali svoj život. Ni na koji način ne prejudicirajući tko je ovo počinio, bojimo se da su počinitelji motive mogli pronaći u porukama i ponašanju službenog Beograda, prvenstveno potpredsjednika Vlade Republike Srbije Ivice Dačića. Nažalost, kada se uzme u obzir da danas u Republici Srbiji najodgovornije dužnosti obnašaju oni koji su ratnih godina zagovarali da Osijek postane „Ocek“ i samim time pokoreni grad, situacija postaje jasnija, ali i tim više zabrinjavajuća. Počinitelji ovoga vandalizma, kao i oni u čijim govorima pronalaze inspiraciju, moraju shvatiti kako ovo nije običan grafit, već je riječ o simbolu otpora agresiji. Grafit se može uništiti, ali snažna poruka pobjede i slobode ostaje živjeti s Osječanima i svim budućim naraštajima", kaže se na kraju priopćenja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.