Hrvatski radio

Radio Osijek

Neshvaćeni i zanemareni

13.06.2019.

18:32

Autor: Davor Lončarić

dr.sc. Sanja Tarczay, foto: Davor Lončarić

dr.sc. Sanja Tarczay, foto: Davor Lončarić

Foto: - / -

Hrvatski savez gluhoslijepih osoba "Dodir" i istoimeni dramski studio organizirali su u Osijeku interaktivnu predstavu "Neshvaćeni i zanemareni" kojom upozoravaju na nepovoljan položaj gluhoslijepih osoba u društvu, posebice kada ulaze u treću životnu dob.

Osječka premijera predstave održana je u hotelu Waldinger, prije toga izvedena je u Splitu i Varaždinu, zagrebačka premijera bit će 27. lipnja. Savez "Dodir" predstavom je, uz brojne druge aktivnosti, obilježio 25 godina rada, odnosno "djelovanja u borbi protiv socijalne deprivacije gluhoslijepih osoba", kako su istaknuli i u pozivu. Predsjednica Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Sanja Tarczay ističe kako su "svi akteri predstave pripadnici specifične jezičnokulturne manjine gluhoslijepih i gluhih osoba i ovim putem prenose publici vlastitu percepciju svijeta u kojem žive putem dodira, a istovremeno pokušavaju približiti svoju svakodnevnicu široj javnosti". Koliko su neshvaćeni i zanemareni jasno pokazuje i podatak da  najveća udruga gluhoslijepih okuplja 360 članova, a imaju samo šest prevoditelja, a samo su dvije gluhoslijepe osobe zaposlene. 

Predstava je realizirana u sklopu projekta "Kultura bez granica i prepreka za gluhoslijepe osobe sa 54+" koji financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda 2014.-2020. uz potporu Ministarstva kulture i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Poslušajte i prilog snimljen za emisiju "Vedra strana dana"

O predstavi "Neshvaćeni i zanemareni"

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.