Hrvatski radio

Radio Osijek

Neslavni rekord u OBŽ - 125 novozaraženih

22.10.2020.

09:21

Autor: Radio Osijek/TM

načelnik Stožera CZ OBŽ Petar Lagator, foto Radio Osijek/MK

načelnik Stožera CZ OBŽ Petar Lagator, foto Radio Osijek/MK

Foto: - / -

Stožeri civilne zaštite slavonskih županija dostavljaju podatke o novim slučajevima zaraze koronavirusom - u Osječko-baranjskoj županiji 125 je novozaraženih, u Vukovarsko-srijemskoj županiji 49, u Požeško-slavonskoj 22, a u Brodsko-posavskoj 19. Dvije su osobe umrle u osječkom KBC-u.

Za područje Osječko-baranjske županije u posljednja 24 sata utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus za 125 osoba, što je najviše u jednom danu od početka epidemije, a testirano je ukupno 470 uzoraka (u Kliničkom bolničkom centru Osijek 332 i 138 u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ). To znači da je gotovo svaki četvrti testirani bio pozitivan na koronavirus. U Respiracijskom centru KBC-a preminule su dvije hospitalizirane osobe; žena iz Ivanovca, rođena 1939. godine i žena iz Bilja, rođena 1934. godine. Obje su imale i druga teža oboljenja, priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite.
I jučer je najviše (53) pozitivnih nalaza bilo u Osijeku, a s prigradskim naseljima (Tenja 5, Sarvaš 2, Brijest 1 i Josipovac 1) na području Grada Osijek pozitivan nalaz utvrđen je za ukupno 62 osobe. Slijede Đakovo s osam te Belišće sa sedam, odnosno 15 s prigradskim naseljima (Bistrinci 3 i Veliškovci 4). Ostale novopozitivne osobe su iz Antunovca (5), Valpova (4), po tri iz Čepina, Dalja i Našica, po dvije iz Donjeg Miholjca, Ivanovca i Krčenika, dok Bilje, Draž, Đurđenovac, Kneževi Vinogradi, Kopačevo, Marjančaci, Mrzović, Novi Čeminac, Piškorevci, Selci Đakovački, Tomašanci, Tiborjanci, Trnava, Viškovci, Vrbica, Zoljan i Zelčin imaju po jednu novopozitivnu osobu. 
Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno se nalaze 63 osobe koje su oboljele od COVID-19 od kojih je 12 na respiratoru. Šest oboljelih osoba hospitalizirano je u Općoj županijskoj bolnici Našice. 
Epidemiolozi su odredili samoizolaciju za 301 novi kontakt oboljelih osoba, pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi ukupno 2.931 osoba. Policija je u zadnja 24 sata obavila 158 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji, a kršenje te mjere utvrdila je za jednu osobu iz Đakova, kao i za jednu osobu iz Osijeka za čije je kršenje stigla dojava građana. Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite jučer su proveli 48 nadzora provođenja epidemioloških mjera i uputa, najviše (23) u ugostiteljskim objektima te u 17 prodavaonica, 3 pekarnice, 2 tržnice te po jedan nadzor u frizerskom salonu, ljekarni i ustanovi. Utvrdili su nepravilnosti u šest slučaja te izrekli usmena upozorenja.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 49 novih osoba pozitivnih na koronavirus – devet je iz Vukovara, 8 iz Županje, 7 iz Ivankova, 5 iz Vinkovaca, 3 iz Tovarnika, po dva iz Novih Jankovaca i Retkovaca te po jedna osoba iz Borova Sela, Bošnjaka, Cerne, Đeletovaca, Gunje, Komletinaca, Lovasa, Markušice, Nuštra, Petrovaca, Sotina, Strošinaca i Vođinaca. Preminulih osoba nema, izvijestio je Stožer civilne zaštite te županije. U protekla 24 sata testirano je 236 osoba, čime je ukupan broj testiranih s područja županije od početka epidemije povećan na 15202.
Zbog COVID-a19 hospitalizirane su 23 osobe, a 238 se nalazi na kućnom liječenju i kućnoj izolaciji – među njima je 14 djelatnika iz sustava zdravstva (3 liječnika, 6 medicinskih sestara/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 4 nezdravstvena radnika), tri nastavnika i 12 učenika.
Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 1390, od kojih je 1110 osoba izliječeno, a ukupno je 19 preminulih osoba.
U samoizolaciji na području županije je 1018 osoba. Pod tom je mjerom 29 djelatnika iz sustava zdravstva (7 liječnika, 14 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 6 nezdravstvenih radnika), a iz sustava obrazovanja 32 nastavnika i 280 učenika.

U Požeško-slavonskoj županiji 22 su nova slučaja zaraze koronavirusom, a otkriveni su analizom 121 uzorka. Trenutno je aktivno 109 slučajeva - 97 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 12 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 413 osoba

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 19 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu: Slavonski Brod (12) te po jedna zaražena osoba s područja Nove Gradiške i općina Stara Gradiška, Okučani, Bukovlje, Garčin, Gornja Vrba i Oprisavci. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije iznosi 832, dok je broj aktivnih slučajeva 123. Hospitalizirano je ukupno 18 osoba (3 osobe više nego prethodni dan) od čega 16 osoba u slavonskobrodskoj bolnici te 2 osobe u novogradiškoj bolnici. Jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru. Zbog značajnog povećanja broja novozaraženih osoba, povećava se i broj osoba pod mjerom samoizolacije te se trenutno na području Brodsko-posavske županije u samoizolaciji nalazi ukupno 660 osoba (35 osoba više nego prethodni dan).

 

Virovitičko-podravska županija očito ima problema s analizom prikupljenih uzoraka, koji se šalju na obradu u druge gradove. Dobili su rezultate za samo dva od 140 uzoraka, koje je Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije u utorak poslao na obradu - oba su pozitivna, a riječ je o majci i djetetu s područja općine Voćin. "Uz rezultate analiziranja od utorka, očekuju se i rezultati analiziranih od srijede. Stožer civilne zaštite VPŽ, od četvrtka će u svojim priopćenjima, koje bude slao, informirati javnost iz kojih općina i gradova dolaze novo zaraženi, naravno, kad dobijemo podatke", stoji u priopćenju Stožera civilne zaštite te županije.

 

 

načelnik Stožera CZ OBŽ Petar Lagator

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.