Hrvatski radio

Radio Osijek

Neuništivi grad - da se ne zaboravi!

05.12.2020.

13:35

Autor: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

Foto: - / -

Izložba ratnih fotografija reportera Glasa Slavonije otvorena je danas u Muzeju Slavonije u Osijeku. Neke od fotografija Željka Lončara, Gojka Mitića, Zdenka Pušića, Zorana Jaćimovića i Darija Hećimovića izabrao je fotograf Marin Topić koji je upotpunio izložbu i svojim radovima.

Posjetitelji će moći izložbu "Neuništivi grad - da se ne zabroravi" pogledati do kraja siječnja u Muzeju Slavonije. Njeno je postavljanje organizirala Udruga 106. brigade Zbora narodne garde Republike Hrvatske u povodu 5. prosinca- Dana obrane Osijeka i Dana grada Osijeka, 2. prosinca. Kako je istaknuo Dubravko Pancić, dopredsjednik te udruge, uz glavni cilj - da se ne zaborave ratna stradanja Osijeka - želja je bila pokrenuti trajno zbrinjavanje svih fotografija i negativa nastalih tijekom Domovinskog rata i teškog stradanja grada u muzeju kao trajno sjećanje na obranu u Domovinskom ratu.   

Zajedničko je svim autorima to što su se tijekom rata u Osijeku prvi put susreli s fotografijom i fotoaparatom kao jedinim oružjem svjedočili najtežim vremenima gradske povijesti uz njegove građane i hrvatske branitelje. 

Dario Hećimović tada je imao samo 18 godina i tijekom rata je i poginuo, Zdenko Pušić i Gojko Mitić i danas su fotoreporteri zaposleni u Glasu Slavonije, Zoran Jaćimović danas je novinar i urednik Glasa, a Željko Lončar, autor većine fotografija iz najtežih stradanja Osijeka iz listopada, studenog i prosinca 1991. godine danas je pročelnik Ureda gradonačelnika. 

Izložbu je otvorio dopredsjednik Gradskog vijeća Drago Šerić, a uz njega i Dubravka Pancića poslušajte i izjave Gojka Mitića, Zorana Jaćinovića i Željka Lončara. 

Dubravko Pancić i Drago Šerić

Željko Lončar

Gojko Mitić i Zoran Jaćimović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.