Hrvatski radio

Radio Osijek

Neurolozi osječkog KBC-a: "Ugroženo zdravlje bolesnika"

07.01.2015.

13:05

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kršenjem Pravilnika za obavljanje djelatnosti hitne medicine ugroženo je zdravlje hitnih bolesnika u KBC Osijek, tvrdi neurologinja Ružica Palić Kramarić.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek svakodnevno se krši Pravilnik o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za djelatnost hitne medicine, čime se izravno ugrožava zdravlje neuroloških bolesnika, stoji među ostalim u dopisu što je medijma poslala neurologinja, dr. Ružica Palić-Kramarić, članica Izvršnog odbora Hrvatske udruge bolničkih liječnika. Početkom rada Objedinjenog hitnog prijama u KBC-u Osijeku i neurolozi su pristali raditi na hitnom prijamu dok se ne vrate liječnici s određenih specijalizacija potrebnih za ovaj odjel. Prema mišljenju nekih liječnika, neurologa, sporno je s kim je bolnica ugovorila njihovu djelatnost - s KBC-om ili HZZO-om.

Uputili su dopis Inspekciji Ministarstva zdravlja, koja je utvrdila da se Pravilnik krši i o tome obavijestila ravnateljstvo. Neurolozi KBC-a Osijek nudili su opciju da se na svaki poziv iz Hitnog centra osobno jave i brinu o pacijentu. Njihovom se zahtjevu nije udovoljilo i hitan prijem neuroloških bolesnika ponovno se obavlja u ambulanti Klinike za neurologiju. Liječnici su se ondje vratili 2. siječnja i uvjerili se kako nemaju uvjete za rad kao ni potrebnu opremu - nefunkcionalni komjutori, EKG uređaji, a nema ni lijekova.

 

Ono što je najtužnije, hitne i teške neurološke pacijente sada se na kolicima prevozi na potrebne dijagnostičke pretrage. Prema riječima sanacijskog ravnatelja KBC-a Osijek, Saše Lamze, nije narušen integritet objedinjenog hitnog prijama, a liječnici s Klinike za neurologiju morat će se posebno potruditi kako bi, prije svega, na vrijeme zbrinuli teške i hitne slučajeve kao i sve ostale pacijente koji zatraže njihovu pomoć. Na dopis Inspekcije Ministarstva zdravlja će se žaliti, jer svi veći centri u Hrvatskoj pri Objedinjenom hitnom prijamu, imaju neurologa u timu liječnika. Ambulanta za hitan prijam na Klinici za neurologiju će se opremiti, a do tada pacijenti imaju svu prednost i prioritet nad liječnicima, rekao je Lamza.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.