Hrvatski radio

Radio Osijek

Nevrijeme pogodilo dijelove Slavonije

08.07.2019.

11:38

Autor: Radio Osijek/TM

Nevrijeme pogodilo dijelove Slavonije

Nevrijeme pogodilo dijelove Slavonije

Foto: - / -

Nevrijeme praćeno obilnom kišom i jakim vjetrom, a ponegdje i tučom, zahvatilo je u nedjelju poslijepodne dijelove Slavonije i Baranje. Tri su osobe ozlijeđene – dvije starije žene lakše su ozlijeđene od udara tuče u Borovu naselju, a u Posavskim Podgajcima kod Županje muškarac je pao s krova.

Vukovarsko nebo parali su gromovi, a led veličine oraha zatrpao je kuće i dvorišta. Izbušene su rolete na kućama, uništena  pročelja, oštećeni automobili, a štete ima i na poljoprivrednim kulturama. 
"U naselju Topola kod Bošnjaka jak vjetar (moguća pijavica) čupao je stabla, oštetio veći broj kuća i nanio znatnu štetu električnoj mreži. U Posavskim Podgajcima stablo palo na zgradu Osnovne škole, veći broj stabala je oboren, značajna šteta na obiteljskim kućama i električnoj mreži. U Drenovcima je vjetar odnio krov s osnovne škole, oboreno je nekoliko stabala, oštećena je električna mreža te veći broj obiteljskih kuća. Načelnik Općine Drenovci podigao je tim Civilne zaštite opće namjene radi saniranja nastalih šteta", stoji u izvješću Centra 112. Srušenih stabala, oštećenih kuća i električnih postrojenja bilo je i u Gunji, Đurićima, Soljanima, Strošincima. Zbog stanja na terenu, prvenstveno u općini Drenovci, na prijedlog Ravnateljstva Civilne zaštite sazvan je županijski Stožer civilne zaštite Vukovarsko srijemske županije.
Dio Brodsko-posavske županije ostao je bez električne energije. Zabilježeno je nekoliko dojava o stablima na kolniku, koje su vatrogasci uklonili. Snažan vjetar je na području općine Davor srušio nekoliko krovova.
Sinoćnje nevrijeme oštetilo je hale Đuro Đaković - Specijalnih vozila, a proizvodnja je prekinuta, ali se očekuje njezina vrlo skora uspostava, pa bi kašnjenja isporuka trebala biti minimalna, priopćeno je iz te slavonskobrodske tvrtke. "Olujni je vjetar odvojio krovni pokrov od konstrukcije i otpuhao ga na okolne objekte. Došlo je do višestrukih proboja krovova, polomljenih svjetlarnika i stakala, a elementi krova i noseće grede su pale unutar objekata", kaže se u priopćenju. Srećom, s obzirom da je havarija nastupila u vrijeme vikenda, nema ozlijeđenih ni stradalih radnika.
Srušenih stabala bilo je i na području Osječko-baranjske županije. Nekoliko je naselja bilo i bez struje, a pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava intervenirali su i kod ispumpavanja vode u podrumima.
Doznaje se da su u Posavini u ledonosne oblake ispaljene protugradne rakete.

tuca-ostecene-roletne.jpg

tuca-ostecene-roletne.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.