Hrvatski radio

Radio Osijek

Nevrijeme: snažni vjetar lomio krošnje, nosio limene krovove

05.08.2021.

13:01

Autor: Radio Osijek/HRT/TM

Foto: HRT/Zrinka Perić

Foto: HRT/Zrinka Perić

Foto: - / -

Jako nevrijeme zahvatilo je danas prijepodne vinkovačko i vukovarsko područje pri čemu je vjetar lomio krošnje drveća. Neprilike su vjetar i snažna kiša prouzročile i na području Đakovštine i rubnih dijelova Osijeka.

Iznimno jak vjetarr prouzročio je štetu i na pojedinim objektima s kojih je odnio limeni pokrov. Oštećeni su i pojedini osobni automobili uslijed pada grana i limova s krovova. Jaka kiša prouzročila je problem s odvodnjom u pojedinim domaćinstvima na nižim područjima. Prometnice su prohodne i promet se odvija normalno, doznaje se od dežurnih službi.

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a izvijestilo je na Twitteru o nevremenu praćenom kišom i jakim vjetrom koje je malo prije 9 sati zahvatilo područje Đakovštine i rubne dijelove Osijeka. Vjetar je srušio drveće na prometnice, električne vodove i krovove kuća.

Županijski centar 112 Osijek zaprimio je do 11 sati 189 dojava vezano uz posljedice nevremena, koje su se odnosile na uklanjanje stabala s prometnica, električnih vodova, oštećenja krovova na kućama. Bez struje su ostala mnoga naselja na širem području Đakovštine, a na intervencijama su angažirani vatrogasci iz JPVP Osijek i lokalnih DVD-ova te ekipe HEP-a.

Zbog jakog grmljavinskog nevremena praćenog padalinama i olujnim vjetrom vatrogasci su imali više od 70 intervencija, uglavnom na uklanjanju srušenih stabala s cesta te oštećenja obiteljskih kuća i gospodarskih objekata.
Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) izvijestila je da su na području Vukovarsko-srijemske županije zabilježene 42 intervencije prouzročenih nevremenom u čijem je saniranju bilo angažirano 95 vatrogasaca sa 45 vatrogasnih vozila. Najveći broj intervencija odnosio se na uklanjanje srušenih stabala s prometnica ili drugih površina, uklanjanje odlomljenih grana te oštećenja dijelova objekata: krovišta, oluka i sl.
Slična situacija bila je i na području Osječko-baranjske županije gdje su u 30 intervencija sudjelovala 173 vatrogasca sa 40 vozila. Najviše intervencija bilo je na uklanjanju srušenih stabala i odlomljenih s prometnica te dijelova objekata koji su pretrpjeli određena oštećenja.

Još jučer su HRT-ovi prognostičari najavili da će na praznički četvrtak vrijeme biti vrlo nestabilno. Iako kišu mnogi priželjkuju, ponegdje bi, upozorili su, mogla donijeti probleme jer će biti i izraženijih pljuskova, lokalno moguće i nevremena, na moru i pijavica. Njihov je savjet stoga da pratite upozorenja i prilagodite aktivnosti vremenskim uvjetima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.