Hrvatski radio

Radio Osijek

Nexe grupi opet investira, gradi i zapošljava

17.11.2017.

22:02

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uoči sjednice hrvatske Vlade, koja će u Osijeku biti održana 1. prosinca, osječko-baranjski župan Ivan Anušić posjetio je danas Našice i Feričance te se susreo s gospodarstvenicima . . .

Nexe grupa d.d. sa 1.621 zaposlenika i 15 tvrtki članica u Hrvatskoj, BiH i Srbiji najznačajniji je gospodarski sustav sa sjedištem u Našicama. Kako bi se upoznao s aktualnostima u njenom radu, osobito uoči sjednice Vlade Republike Hrvatske koja će se 1. prosinca održati u Osijeku i na kojoj će se raspravljati (i) o gospodarskom razvoju ove regije, župan Ivan Anušić danas (17. studenoga 2017. godine) zajedno s gradonačelnikom Grada Našica Josipom Miletićem i načelnikom Općine Feričanci Markom Kneževićem posjetio je sjedište Nexe grupe u Našicama te obišao pogone tvrtke Feravino – Osilovac d.o.o. u Feričancima.

- Osnovna djelatnost Nexe grupe je proizvodnja građevinskih materijala, a svjetska kriza pogodila je najviše građevinski sektor, pa je i Nexe grupa imala ozbiljnih teškoća. No, uspješno smo proveli proces operativnog i financijskog restrukturiranja, a tvrtka se vratila na proizvodnju u kapacitetima koji su u nekim pogonima i 100 posto. Na primjer proizvodnja Našicecemanta radi s više od 80 posto kapaciteta što je rijetkost u usporedbi s drugim tvornicama cementa. Ove godine očekujemo proizvodnju oko 800.000 tona cementa, a kapacitet tvornice je milijun tona. Sada ujedno stvaramo pretpostavke za nove investicije koje će stvarati nove proizvode te za nove projekte energetske učinkovitosti, između ostaloga i projekt loženja kućnog otpada koji se najučinkovitije može zbrinjavati u tvornici cementa. Jedan takav pogon završavamo i krajem godine treba krenuti s radom – rekao je Ivan Ergović, predsjednik Uprave Nexe grupe.

Dodao je kako kriza u poslovanju ne bi bila prevladana bez razvoja novih proizvoda i tržišta. Našicecement je nekada 80 posto proizvodnje plasirao na hrvatsko tržište, a danas izvozi čak 65 posto proizvodnje, pa je Nexe grupa postala regionalni lider u prodaji građevinskog materijala. Tvrtka nadalje od prodaje cementa ostvaruje 43 posto prihoda, 11 posto od proizvodnji betona i agregata, a 30 posto od prodaje cigle, crijepa i drugih proizvoda. Posebna pozornost pridaje se racionalnom trošenju energenata, pa su između ostaloga u tijeku i završne pripreme za izgradnju kogeneracijskog postrojenja snage 1 MWel s osiguranim plasmanom topline kroz proizvodnju peleta u Industrijskoj zoni Našice. Projekt se provodi preko tvrtke Ekonexa d.o.o. Našice koja bi uz električnu i toplinsku energiju proizvodila i 24.000 tona peleta te izravno zapošljavala 28 radnika. Vrijednost projekta je 11 milijuna eura. Naravno, za rad ove tvornice potrebno je oko 50.000 tona drvne mase kojom Slavonija obiluje, ali se izvozi kao sirovina.

- Lijepo je čuti da se oporavlja ovako veliki gospodarski subjekt, najveći na ovom području, kao i da se oporavlja građevinski sektor koji je pokretač i drugih djelatnosti. Nexe grupa ima velike planove razvoja, povećanja prihoda i ono što je najvažnije, broja zaposlenih. Županija je uvijek spremna pomoći razvoj gospodarskih subjekata, pa ćemo i na sjednici Vlade otvoriti teme o kojima smo danas razgovarali te vjerujem donijeti zaključke koji će koristi našem gospodarstvu. Na primjer, Uprava Nexe grupe predlaže da se prilikom izgradnje prometnica umjesto asfalta koristi beton, što je slučaj u Austriji i Njemačkoj, a koji je jeftiniji i pouzdaniji materijal. Isto tako, na sjednici ćemo razmotriti i pitanje korištenja drvne mase, što se izmjenama Zakona o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem treba riješiti povoljnije za domaće proizvođače koji bi tada samo u istočnoj Hrvatskoj mogli otvoriti 30.000 novih radnih mjesta – rekao je župan Ivan Anušić.

Župan je potom posjetio tvrtku Feravino – Osilovac d.o.o. u Feričancima koja zapošljava 170 radnika, a nalazi se u vlasništvu obitelji Ergović. Tvrtka je samo ove godine ulažila tri milijuna eura u modernizaciju pogona. Konačni cilj je sa sadašnjih 160 hektara vinograda proizvoditi najbolja svjetska vina, a u suradnji s Općinom u Feričancima izgraditi novu turističku destinaciju. Kako je razvoj kontinentalnog turizma strateško opredjeljenje Osječko-baranjske županije, očekuju i veliku potporu Županije, što je župan Anušić odmah i potvrdio. Inače, nakon idejnog projekta sada se pripremaju projektne dokumentacije i građevinske dozvole za pet projekata kojima bi se turistički i poslovno preporodilo ovo područje. To su projekti Kurija Mihalović, Feravino, Sportsko-rekreacijski centar, Stari podrum, Goveđa glava i rekonstrukcija centra Feričanaca. Naravno, najveći dio projekata planira se provesti preko fondova Europske unije.

Na kraju radnog posjeta našičkom kraju, župan je posjetio Srednju školu Isidora Kršnjavoga u Našicama koju pohađa 1.014 učenika. Župan i ravnatelj Željko Filjak potpisali su Sporazum o suradnji na realizaciji projekta izvođenja radova na atletskoj stazi na školskom igralištu kojim se omogućava provođenje postupka javne nabave, a potom i nastavak uređenja igrališta. Rekonstrukcija igrališta počela je 2015. godine, a Županija je do sada u taj projekt uložila 1.369.684,75 kuna. Aktualnim ugovorom omogućit će se asfaltiranje staze oko igrališta u vrijednosti 407.637,50 kuna, a iduće godine razmotrit će se postavljanje tartan staze. (izvor: priopćenje OBŽ)

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.