Hrvatski radio

Radio Osijek

Nezapamćeno je da predsjednik GV-a bira sam sebe za intendanta

21.06.2022.

14:08

Autor: HRT Radio Osijek

Možemo! Osijek

Možemo! Osijek

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Nova energija ne upravlja gradom na novi način nego na način na koji smo dosad i naviknuli u Osijeku poručili su na konferenciji za medije povodom godine dana na vlasti HDZ-ove gradske uprave iz platforme Možemo. Nju su, kako su istaknuli, obilježili stranačka trgovina i pogodovanja te fabriciranje istine za koju se troše enormna sredstva iz gradskog proračuna.

Kao ogledni primjer stranačke trgovine istaknut je predsjednik Gradskog vijeća, HNS-ov Vladimir Ham, a koji bi uskoro trebao postati i novi intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Tu je posrijedi jedna nezapamćena situacija poručila je saborska zastupnica platforme Možemo Urša Raukar-Gamulin „Radnica sam u kulturi 39 godina i nikada nisam svjedočila ovako nečemu. Bilo je raznoraznih političkih postavljanja, ali se nikad nije dogodilo da predsjednik Gradskog vijeća sam sebe bira za intendanta kazališta. A upravo će se to dogoditi za nekoliko dana na sjednici Gradskog vijeća gdje je gospodin Ham predsjednik” poručila je Raukar-Gamulin te se zapitala je li, iako je zakonski ovakva situacija moguća, uistinu potrebno unositi u zakon da se jedan predsjednik Gradskog vijeća ne smije kandidirati na ovakav način.


Istaknuto je i kako je sporno što se novci građana troše na, kako kaže gradska vijećnica Katarina Kruhonja, trajnu kampanju gradonačelnika Radića „Kada je nova vlast preuzela grad stavka za informiranje kroz Ured gradonačelnika se odmah povećala za 700 tisuća kuna. Pri donošenju ovogodišnjeg proračuna stavka se povećala na milijun i 800 tisuća kuna, a rebalansom proračuna još je onda podebljana za 314 tisuća kuna” kaže Kruhonja te pojašnjava kako se ovi novci troše na tzv. stalno medijsko praćenje „Tako stalno u medijima imamo nešto što se tiče grada i gradonačelnika, što samo po sebi nije loše, ali radi se o gradskim sredstvima koja se koriste za trajnu kampanju gradonačelnika”. Kruhonja je dodala i kako cijeni što je nova gradska uprava nastavila velike strateške projekte prethodne no da je potpuno krivo da zasluge za njih pripisuju isključivo sebi jer se radi o projektima koji su započeli i za koje osigurano financiranje mnogo godina prije nego što je na vlast došla ova gradska uprava „ To jednostavno nije istina , a za tu fabriciranu istinu se troše enormna sredstva, gotovo 2 i pol milijuna kuna. Umjesto da se ti resursi troše na razvoj oni se troše samo za priču”.  


Možemo! Osijek

Možemo! Osijek

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Riječi je bilo i o perspektivi grada Osijeka, a gdje iz platforme Možemo smatraju kako je nužna zelena transformacija o kojoj je pričala saborska zastupnica Sandra Benčić „Pogotovo nam je bitna stavka zelene javne nabave u području hrane i pića. Radimo na ovom programu u Zagrebu i želimo ga prekopirati i u Osijeku, a radi se o tome da naši vrtići, škole i bolnice hranu dobavljaju od lokalnih proizvođača”. Ovo bi bio i prvi korak u nečemu što u platformi nazivaju „politika hrane” „Hrvatska ima poljoprivrednu politiku, ali nema politiku hrane. To je nešto čime želimo, na razini jedinica lokalne samouprave, pokazati kako ta politika treba izgledati – da se našim malim proizvođačima stvori tržište, ali isto i tako omogući djeci i pacijentima da imaju pristup zdravoj i domaćoj hrani”.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.