Hrvatski radio

Radio Osijek

10:03 / 28.02.2016.

Autor: Amoreta Bajto

NHS: "Smanjite PDV, spasite poljoprivredu!"

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Do jeftinije hrane možemo samo smanji li se PDV u poljoprivredi" poruka je današnje konferencije za novinstvo koju je u Osijeku održala Udruga Nezavisni hrvatski seljaci. Govorio je predsjednik Udruge, Mato Mlinarić.

PDV stope u zemljama EU su različite, korištena legislativa EU ostavlja slobodu članicama da pojedine stope prilagodi svojim interesima. Generalna Uredba kaže da postoji standardna stopa koja ne smije biti niža od 15 % i snižene koje se mogu primjenjivati na pojedine robe koje su definirane Prilogom 3 Uredbe EU 112.  Snižene stope PDV se koriste u zemljama izvoznicama poljoprivrednih proizvoda. Hrvatska danas primjenjuje standardnu stopu PDV a 25%, i dvije snižene stope od 5 % i 13%, a za poljoprivredne materijale ne primjenjuje se snižena stopa. Zemlje iz kojih RH najviše uvozi imaju u primjeni snniženu stopu PDV-a na repromaterijale ili dio njih koji su namjenjeni poljoprivrednoj proizvodnji. To konkretno znači da su troškovi proizvodnje niži za razliku u PDV u 15-19%. Poljoprivredni proizvodi koji nam dolaze na granicu su konkurentniji za navedeni trošak. a naša procjena je da su njihove proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda niže za 7-12%. Zavisno od obuhvata tarifnih stavki ( osnovni prehrambeni proizvodi) prihod u državni proračun smanjit će se za 300 -400 milijuna kuna. Taj će novac građani  vjerojatno ponovno potrošiti pa će se iz povećane potrošnje smanjiti gubitak u proračunu. Budući da imamo ogroman uvoz, jedan dio novca otići će na potrošnju uvoznih dobara. Primjena snižene stope na hranu imat će utjecaj na poljoprivrednu proizvodnju samo onoliko koliko će se povećati potrošnja domaćih poljoprivrednih proizvoda procjena cca 0,5% . Neće uspostaviti narušenu troškovnu neravnotežu sa uvoznim proizvodima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.