Hrvatski radio

Radio Osijek

Ni jedno dijete u potrebi u Osijeku neće ostati bez asistenta u nastavi

24.08.2016.

11:38

Autor: Željko Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Osijek jedan je od najuspješnijih gradova u provođenju brige o učenicima s posebnim potrebama u osnovnim u srednjim školama. Za školsku godinu 2016/17 osigurano je 2,2 milijuna kuna i još 1 milijun kuna iz gradskog proračuna.

Osigurajmo im jednakost 3, uspješan je nastavak projekata iz prošlih školskih godina kojima je Grad Osijek kroz Europski socijalni fond osiguravao financiranje asistenata u nastavi za djecu s posebnim potrebama. Posebnost Osijeka je što samostalni program pokrenut 2008 godine za asistente koji pomažu hiperaktivnoj djeci. Svi programi koji su uslijedili naslonjeni su na veliko iskustvo djelatnika gradske uprave koji već treću puta pišu gotovo najuspješnije projekte

„Od 49 gradova i županija koji su se prijavili ministarstvu za ovaj projekt Grad Osijek zauzeo je 8 mjesto po broju bodova. Od mogućih 110 bodova projekt je dobio 96. Iskustvo u pisanju takvih projekata govori da smo napravili dobru stvar. 30.kolovoza, u utorak potpisivanjem ugovora u ministarstvu deseci mladih ljudi pedagoške struke ponovo će pronaći posao. Oni će s tim učenicima raditi narednu godinu!“ – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham.

Učenicima, ima ih 64, od početaka školske godine pomagat će 57 mladih, raznih pedagoških struka. Preporuka je Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da uspješni asistenti nastave pomagati učenicima i roditeljima s kojima su surađivali. Tako da će prednost na natječaju na zavodu za zapošljavanje imati oni s prethodnim iskustvom.

„Svi koji su dobili posao prošle godine trebali bi, ako su se prijavili, i ove godine dobiti posao jer imaju prednost, jer imaju iskustvo. Posebno ako nisu imali problema, što će procijeniti stručno povjerenstvo. Roditelji cijene nastavak suradnje. Kontinuitet brige i pomoći za njihovo dijete“ – rekao je pročelnik upravnog odjela za društvene djelatnosti Dražen Alerić.

„Bilo je velikih prepreka 2008 godine. Borba, a sada pomoć svi traže. Naš projekt pomoći hiperaktivnoj djeci nismo htjeli ugasiti. I moram jš jednom naglasiti ono što je rekao zamjenih gradonačelnika Ham – Ni jedno dijete, moraju se naravno poštovati određeni kriteriji, neće ostati bez pomagača u nastavi ni ovoj školskoj godini“ – rekao je predstavnik Odbora za odgoj obrazovanje i tehničku kulturu, Davor Brust

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.