Hrvatski radio

Radio Osijek

Ni Osijek ne želi narodnjake na javnim mjestima

23.02.2023.

16:43

Autor: Hina/HRT Radio Osijek

Ivan Radić

Ivan Radić

Foto: Grad Osijek / Radio Osijek

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić objavio kako u Osijeku neće biti održan koncert folk glazbe koji je ranije odbila i Pula! Organizatori koncerta najavili su tužbu protiv gradonačelnika Pule, a vjerojatno će slično postupati i prema gradonačelniku Osijeka, 

Radić je na svom Facebooku profilu objavio kako je "Osijek srednjoeuropski grad koji ima naglašenu europsku dimenziju, grad koji se intenzivno razvija u pravu slavonsku metropolu, grad koji ima najveću kulturnu manifestaciju Istočne Hrvatske u vidu Osječkog ljeta kulture koja dokazuje kako kultura i umjetnost savršeno pristaju gradu na Dravi".

Uz to, dodaje Radić, Osijek je također grad koncerata, zabave i druženja. "Iako nisam mislio kako će se u prioritetima koje dnevno obavljam naći i pitanje tko će najmiti dvoranu za koncerte, neke granice treba postaviti. Odluka o neodobravanju organiziranja koncerta tzv. turbo folka u gradskoj dvorani povlači različite rasprave o tome gdje i kako povući granicu. To ne znači da tu odluku - ne treba donijeti. Iz medija saznajem kako je naš grad predstavljen kao zamjenska, ali sigurna opcija za organizaciju turbo folk koncerta (iako, za ovu temu manje važno, ugovor s dvoranom nije potpisan). S obzirom na to identitet grada koji razvijamo i kojem stremimo, ovakva „promocija“ zasigurno nije pravi i željeni put koji podržavam. Ne želim utjecati na to što će tko privatno slušati, ali smatram kako treba biti selektivan u odabiru sadržaja koji se nudi u javnom i gradskom prostoru. Taj sadržaj treba biti usklađen s vizijom razvoja i pozicioniranja grada u budućnosti", piše Ivan Radić na Facebooku.

"Kao gradonačelnik, apsolutno podržavam reakciju kolege gradonačelnika Pule. Kako sam već napomenuo, svjestan sam da ova odluka otvara rasprave kako donositi odluke što dozvoliti, a što ne, kako u tim odlukama izbjeći subjektivni utjecaj osobnih afiniteta i slično. Sva ta pitanja - stoje. I možda sada nemamo sve odgovore, ali imamo odgovor što ne želimo.

Zaključno, koncert koji je postao predmet rasprave neće se održati u gradskom prostoru Osijeka. Motiviran ovom situacijom, svom timu dat ću u zadatak da promisle o kriterijima kojima će se u budućnosti voditi prilikom dogovora sadržaja u javnom prostoru, a koji će biti usklađen s vizijom moderne, urbane srednjoeuropske metropole koju gradimo", zaključuje osječki gradonačelnik.

*******************************************************************

Inače, danas je objavljeno kako će Promocija Hiljadarka, koja je 25. ožujka namjeravala organizirati koncert u pulskom Domu sportova na kojem su trebali nastupiti glazbenici narodne, folk i turbo folk glazbe, podnijeti tužbu protiv gradonačelnika Filipa Zoričića jer nije odobrio korištenje gradskog prostora za taj koncert. Na tom koncertu trebali su nastupiti Duško Kuliš, Dragan Kojić, Ana Bekuta i Zorana Mićanović, a organizatori su u priopćenju za javnost prozvali pulskoga gradonačelnika da je u komunikaciji s njima bio nekulturan i prost na nacionalnoj osnovi.

Gradonačelnik Zoričić rekao je u izjavi za novinare da to nije glazba za javni prostor grada Pule i da on ne ulazi u privatne prostore. "To nije primjereno za ovaj grad, iza toga stojim i neću od toga odustati. To je razlog otkazivanja jer Pula pripada drugom identitetu kad govorimo o Europi, Mediteranu, Zapadu. Jednostavno, turbo folk glazba ne može biti u javnom prostoru Pule. Iza toga stojim i gotovo", poručio je gradonačelnik Zoričić u izjavi za novinare. Dodao je kako je Pula "trenutno europski hotspot za koncerte".

"Ove godine ljeto u Areni donosi izvođače najvišega svjetskog ranga od Robbieja Williamsa i Imagine Dragonsa do Erosa Ramazzottija i Florence and the Machine. Koliko to znači za Pulu kao destinaciju, suvišno je reći. Smatram da imamo pravo biti selektivni kada odlučujemo koji će izvođači nastupati u gradskim prostorima", zaključio je Zoričić.

Zoričić najavljuje tužbu

Na pitanje je li istina to što su organizatori koncerta izjavili da je u komunikaciji s njima bio prilično nekulturan i prost na nacionalnoj osnovi, Zoričić je odgovorio kako on nikad tako ne komunicira niti je tako odgojen. "Ako su to napisali u priopćenju, to je za ozbiljnu tužbu. To je neukusno. Ja imam sve poruke sačuvane s organizatorima, nikad tako nisam ni s kim komunicirao", poručio je Zoričić.

SDP: Postoji li kakva odluka gradonačelnika o zabrani izvođenja pojedine glazbe?

Ističući kako se "o ukusima ne raspravlja, a zabrana otvara druga pitanja", o zabranjenom koncertu u pulskome Domu sportova oglasio se i pulski SDP, ocjenjujući kako u tom slučaju ne može biti za zabranu. "Danas se s jednom zabranom možete poistovjetiti jer vam odgovara, ali već sutra možete baš vi biti pogođeni nekom drugom zabranom koja obuhvaća vama omiljenog glazbenog izvođača", ističu u SDP-u i dodaju kako ih zanima "postoji li kakva odluka gradonačelnika o zabrani izvođenja pojedine glazbe i održavanju glazbenih manifestacija s kojom oni nisu upoznati".

Također ističu kako "zabrana koja je izrečena u kontekstu javnih prostora otvara pitanje hoće li onda komunalni redari kažnjavati ljude na ulici ako puštaju 'nepoželjnu' vrstu glazbe". Miletić: Apsolutno nedopustivo bilo kakvo vrijeđanje na nacionalnoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj osnovi.

Istarski župan Boris Miletić istaknuo je u izjavi za javnost kako - ako su istinite informacije organizatora, a ne ulazeći u ničiji glazbeni ukus i preferencije - drži apsolutno nedopustivim bilo kakvo vrijeđanje na nacionalnoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. "Ponavljam, ako je navedeno istinito, najoštrije osuđujem takvu retoriku, koja je tolerantnoj Puli i Istri nepoznata i nesvojstvena. Naša je regija upravo poznata po svojoj otvorenosti i multikulturalnosti i takva će uvijek biti", zaključio je Miletić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.