Hrvatski radio

Radio Osijek

"Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu"

12.11.2021.

19:05

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

U organizaciji Njemačke zajednice u nadbiskupijskom Vikarijatu počeo je trodnevni 29. Međunarodni znanstveni skup "Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu" .

Sudionike skupa pozdravio je predsjednik njemačke zajednice u Hrvatskoj, Vladimir Ham rekavši kako je ovo duga tradficija koju njeguju već 29. godinu za redom. "Drago mi je da interes znanstvenika za teme "Utjecaj Nijemaca i Austrijanaca na hrvatski kulturni krug, ne samo kulturni, gospodarski i politički nego i na sve ono što je ispreplitalo naše narode kroz povijest i dalje ne jenjava. Mi i dalje imamo impozantan broj znanstvenika prijavljenih s radovima zaovaj skup i  Zbornik, koji je proizvod tog znanstvenog skupa svaki je put jedan važan izvor i za buduće istraživače koji se ovom temom žele baviti. To ispreplitanje naših naroda je nešto što traje stoljećima. Nijemci su, što je vidljivo, ponajviše u Osijeku ostavili velik trag na arhitekturu, kulturu i politički život, jer u sklopu Simpozija imamo ovaj put predstavljanje knjige o Osijeku gradonačelnika Hengla, dakle Nijemci su nekoć vodili ovaj grad i mislim da svatko tko živi u ovom podneblju je svjedok toga koliko mi i danas živimo tu jednu zajedničku kulturu koja je nslijeđe nekakvihprošlih vremena," rekao je Vladimir Ham. 

Vladimir Ham (Foto: S. Filipović)

Vladimir Ham (Foto: S. Filipović)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.