Hrvatski radio

Radio Osijek

'Nikad nećemo prestati raditi na kažnjavanju počinitelja zločina'

16.10.2019.

21:39

Autor: Marija Petrinović

'Nikad nećemo prestati raditi na kažnjavanju počinitelja zločina'

'Nikad nećemo prestati raditi na kažnjavanju počinitelja zločina'

Foto: - / -

U organizaciji Grada Vukovara, Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave vukovarsko-srijemske te Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata održana je komemorativna svečanost „In memoriam 97 policajaca poginulih i nestalih u Domovinskom ratu u obrani Vukovara“.

U okviru 28. obljetnice pogibije general-bojnika Blage Zadre, legendarnog zapovjednika obrane Trpinjske ceste, koji je ratni put u obrani Domovine Hrvatske započeo iz redova hrvatske policije, svečanost je započela Memorijalnom atletskom utrkom "Hvala vam za moj korak slobodni" . Startala je na mjestu pogibije Blage Zadre u Kupskoj ulici, a trkače je ispratila i zahvalila im na održavanju sjećanja na pokojnog general-bojnika njegova supruga Katica Zadro. 

Na cilju kod Spomen križa na ušću Vuke u Dunav trkače su dočekali potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina i načelnik PU vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular te župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i vukovarski branitelji koji su im podijelili zastavice Republike Hrvatske kao simbol slobodne i samostalne Hrvatske.

Hrabrost i odlučnost policajaca da se s Vukovarcima i pripadnicima ZNG-a odupru daleko moćnijem neprijatelju ispisala je najslavnije stranice u povijesti stvaranja hrvatske države, istaknuo je Božinović.

Komentirao je i nezadovoljstvo procesuiranjem ratnih zločina naglasivši da je s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom u stalnom kontaktu te da je još u veljači 2018. godine osnovana posebna radna skupina za istraživanje ratnih zločina na području Vukovara koja je postigla značajne rezultate.

-Ovo je značajno obilježavanje za sve nas i stoga je tu cjelokupno vodstvo Hrvatske policije.  Želimo senzibilizirati mlade generacije o nemjerljivom doprinosu policije u Domovinskom ratu gdje je 97 policijskih službenika položilo svoje živote na oltar Domovine, kako bi im stvorili bolju i sretniju budućnost danas. Naša je obveza čuvati spomen na njih i pronositi njihovu žrtvu novim generacijama kako se sve ono što se događalo ne bi prepustilo zaboravu  – poručio je ministar Božinović dodajući kako nikada neće prestati raditi na identifikaciji i kaznenom procesuiranju svih onih koji su počinili zločine u ovome gradu.

Radna skupina Ovčara razotkrila 10 kaznenih djela ratnog zločina

-U veljači 2018. godine glavni ravnatelj Hrvatske policije osnovao je posebnu radnu skupinu za istraživanje ratnih zločina na prostoru Vukovara. Do našeg dolaska na čelo Ministarstva unutarnjih poslova istraživanje ratnih zločina nije bilo u prioritetu rada PU VSŽ. Osnovali smo posebnu radnu skupinu „Ovčara“ i do sada smo postigli značajne rezultate. Ove je godine Hrvatska policija razotkrila 19 kaznenih djela ratnog zločina, a radna skupina Ovčara 10. To je samo početak, intenziviramo taj rad i ništa nas neće spriječiti, inzistirat ćemo da se sve okolnosti vezane za 1991. i grad Vukovara razotkriju i rasvijetle zbog povijesne istine i budućnosti grada Vukovara i cijele Republike Hrvatske – naglasio je Božinović.

-Zahvaljujem ministru Božinoviću i Vladi RH za sve ono dobro što smo učinili, a učinili smo puno toga, ali ujedno naglašavam da dobre budućnosti za Vukovar nema ukoliko ne raščistimo prošlost, ne vratimo spokoj u brojne vukovarske domove i ne donesemo Vukovarcima pravdu. Pravdu koju su zaslužili davnih dana, ali evo dočekala je sve nas da je pokušamo ostvariti u svojim mandatima, kada je već naši prethodnici nisu uspjeli ostvariti – istaknuo je gradonačelnik Penava.

 U multipleksu Cinestar Vukovar  održan je svečani program „Smije li ratnik plakati“, nakon kojeg su u kod Spomen obilježja za 97 poginulih i nestalih policajaca u Domovinskom ratu u obrani Vukovara  u Županijskoj ulici upaljene „Svijeće zahvale za naš korak slobodni“ uz molitvu za vječni spomen na 97 poginulih i nestalih policajaca u Domovinskom ratu u obrani Vukovara.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.