Hrvatski radio

Radio Osijek

13:21 / 22.03.2019.

Autor: Željko Kovačević

Nikoga ne smijemo ostaviti po strani - Voda za sve

Nikoga ne smijemo ostaviti po strani - Voda za sve

Nikoga ne smijemo ostaviti po strani - Voda za sve

Foto: - / -

Odlukom opće skupštine UN-a, a nakon Konferencije o okolišu i razvoju 1992 godine u Rio de Janeiru, odlučeno je da se 22. ožujka obilježava kao Svjetski dan Voda. Ove godine pod motom "Nikoga ne smijemo ostaviti po strani - Voda za sve!"

Voda je, zaboravljaju mnogi, osnovno ljudsko pravo iako više od milijardu ljudi širom svijeta oskudjeva u vodi za piće. Vodni resursi su, svakodnevno, u većem dijelu svijeta, sve više ugroženi, a zdrava voda za piće sve je manje dostupna velikom broju stanovnika zemlje. Republika Hrvatska je po rezervama vode među najbogatijim zemljama Europe i svijeta, 36 posto ukupne površine Hrvatske pokriveno je vodama, a godišnje se u za potrebe vodoopskrbe crpi 460.000.000 kubika vode. Na Svjetski dan voda, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature), pozvala je hrvatsku i slovensku vladu da stanu na kraj štetnim projektima izgradnje hidroelektrana na Muri i Dravi, srcu takozvane "Europske Amazone", i da poštuju glas građanki i građana koji su stali u obranu rijeka. WWF upozorava kako na čitavom području budućeg pentalateralnog UNESCO-ovog Prekograničnog rezervata biosfere 'Mura-Drava-Dunav' treba zabraniti izgradnju hidroelektrana zbog njihova negativnog utjecaja. Prema WWF-ovom Izvješću o stanju planeta, broj slatkovodnih vrsta širom svijeta smanjio se za 83 posto od 1970. godine, a isti izvor pokazuje kako je samo 40 posto voda u Europskoj uniji u dobrom stanju. Hidroelektrane nisu zeleni izvor energije tvrde u WWF-u.
I u Vodovodu Osijek ističu kako bez obzira na dostatnu količinu vode na svom opskrbnom području vodom treba raspolagati racionalno. Vodovod Osijek je, u svrhu poboljšanja kvalitete vode, uz pomoć europskih fondova, nedavno dovršio zgradu u kojoj će se naći postrojenje za preradu vode, kako bi se i sada dopuštena količina arsena u vodi (30 mikrograma po litri) smanjila na neznatne razine, i na manje od 10 mikrograma po litri, koliko dopušta Europska unija. Vrijednost te investicije je oko 50 milijuna kuna. Odnedavno su na vodoopskrbni sustav Vodovoda Osijek, priključena i mjesta koja pripadaju općini Erdut, a koja vodu dobivaju iz izdvojenog pogona, vodocrpilišta u Dalju. Osječki vodovod za sada brine o 750 kilometara vodovodnih cijevi i oko 475 kilometara kanalizacije, a isporučuje oko 9 milijuna kubika vode godišnje.

foto arhiva HRT Radio Osijek

foto arhiva HRT Radio Osijek

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.