Hrvatski radio

Radio Osijek

Ništa od aviona, danas i sutra tretmani komaraca sa zemlje

03.09.2020.

15:34

Autor: Radio Osijek

Ništa od aviona, danas i sutra tretmani komaraca sa zemlje

Ništa od aviona, danas i sutra tretmani komaraca sa zemlje

Foto: - / -

Prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, večeras i sutra navečer provodit će se adulticidni tretmani komaraca sa zemlje na području cijeloga grada Osijeka, no iz Ureda Gradonačelnika javljaju kako dvije preporuke za tretman iz zraka neće biti realizirane.

U posljednjih osam dana, od 24. kolovoza do 2. rujna, Zavod za javno zdravstvo izdao je Gradu Osijeku deset preporuka - četiri za tretman iz zraka i šest za tretman sa zemlje, u vrijednosti od milijun 900 tisuća kuna. Prihvaćene su sve preporuke za tretmane sa zemlje i dvije iz zraka, u vrijednosti od milijun i pol kuna. S obzirom na to da s netretiranih područja izvan granica Grada Osijeka neprestano ulijeću nove generacije komaraca u grad, učinkovitost prošlotjednih tretmana iz zraka nije opravdala velike iznose uloženih proračunskih sredstava (450 000 kuna po tretmanu). Stoga nismo u mogućnosti prihvatiti dvije preporuke za tretman iz zraka zaprimljene 2. rujna, već nastavljamo s tretmanima komaraca u cijelome gradu sa zemlje”, ističe se u priopćenju iz Ureda osječkoga gradonačelnika.

Navodi se da su dosad provedene 33 preporuke, uključujući predstojeće dvije za tretmane sa zemlje, od čega je sedam preporuka bilo za larvicidne tretmane, šest za adulticidne tretmane iz zraka i 20 za adulticidne tretmane sa zemlje, na ukupnoj površini od 32 155,5 hektara. U ovoj godini Grad Osijek je u borbu protiv komaraca dosad uložio 3 milijuna 581 tisuću kuna.

Danas se tretira 1715 hektara površine istočnog dijela grada, sutra 1910 hektara površine zapadnoga dijela. U skladu s najavljenim tretmanima za 3. i 4. rujna, pozivaju sugrađane da izbjegnu nepotrebno izlaganje insekticidu, vozače na pojačani oprez kod nailaska na dimnu zavjesu, te pčelare da zatvore svoje košnice. U slučaju kiše i vjetra, tretmani će se provesti sljedećeg vremenski povoljnog dana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.