Hrvatski radio

Radio Osijek

Ništa od obnove kolodvora u Vukovaru?

23.10.2016.

12:41

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Razrušeni vukovarski željeznički kolodvor HŽ infrastruktura i dalje nema namjeru obnoviti, upozorila je danas priopćenejm za javnost predsjednica gradskog HDSSB-a i gradska vijećnica Slavica Jelinić .

"Vukovar je teško stradao u agresiji Srbije i JNA na grad, a jedan od posljednjih neobnovljenih potpuno devastiranih objekata je još uvijek stari željezničk​i kolodvor u Vukovaru. On za Vukovar ima dvostruku vrijednost: simbolike i razvoja. Njegova simbolična vrijednost je u dolasku Vlaka mira koji je označio povratak Hrvatske u Vukovar u lipnju 1997. godine", stoji u priopćenju vukovarskog HDSSB-a.

Gradska vijećnica Slavica Jelinić tvrdi kako razvoj riječnog prometa zahtjeva obnovu željezničke infrastrukture, odnosno i željezničkog kolodvora kao građevine potrebne za normalno funkcioniranje prometa i svih sustava od pruge do signalne sigurnosti. 

Stari željeznički kolodvor je  razrušen, ne obnovljen. Predstavlja veliku opasnost da se sruši sam od silne oštećenosti i nekoga unesreći. Za 10. godišnjicu ''Vlaka mira'' 2007. godine uspostavljena je izravna željeznička veza Vukovara sa Zagrebom. Pozivamo HŽ infrastrukturu da iznađe sredstva za ovaj Vukovaru vrijedni infrastrukturni projekat, bilo iz vlastitog proračuna bilo iz sredstava EU fondova, pa da za 20. godišnjicu ''Vlaka mira'' 2017. godine započne obnova starog željezničkog kolodvora u Vukovaru te da on opet bude u svom prijeratnom ruhu!", stoji u priopćenju Slavica Jelinić, gradske vijećnica HDSSB-a i predsjednice HDSSB-a u Vukovaru.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.