Hrvatski radio

Radio Osijek

Nisu se stekli uvjeti za uvođenje posebnih prava u Vukovaru

18.10.2019.

14:54

Autor: Marija Petrinović/HINA

fotografije: HRT/mp

fotografije: HRT/mp

Foto: - / -

Na sjednici Gradskog vijeća Vukovara bilo je burno. SDSS-ov vijećnik Srđan Kolar dao gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi statut na ćirilici uz natpis na latinici 'Da se bolje razumijemo'. To je napravio nakon odluke Vijeća da se nisu se stekli uvjeti za ravnopravnu upotrebu ćirilice u Vukovaru.

Nisu se stekli uvjeti za uvođenje posebnih prava i ravnopravnu uporabu ćirilice u Vukovaru, prijedlog je Zaključka o dostignutom stupnju razumijevanja i dijaloga među građanima Vukovara pripadnicima hrvatskog naroda i srpske manjine koje je u petak vijećnicima pročitao gradonačelnik Ivan Penava.Nakon što je prijedlog Zaključka Penava preložio vijećnicima, vrlo oštra i emocijama nabijena rasprava u jednom trenutku je došla do incidenta. Zaključci su većinom glasova vukovarskih gradskih vijećnika izglasani.
Naime, u prvom dijelu zaključka konstatira se da je 'dostignuti stupanj razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine na razini koja omogućava suradnju i suživot , ali se nisu stvorili preduvjeti za proširivanje opsega osiguranih individualnih prava te propisivanje kolektivnih prava pripadnicima srpske nacionalne manjine koji žive u Vukovaru.
U drugom dijelu zaključka se konstatira da su još uvijek zapostavljena temeljna ljudska prava velikoj većini građana Vukovara svih nacionalnosti, koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji 1991. - i to pravo na ljudski život, dostojanstvo, i slobodu sustavnim odgađanjem provođenja postupka protiv počinitelja ratnih zločina tijekom velikosrpske agresije na Vukovar, niti su učinjeni potrebni uvjeti za priznavanje novih posebnih prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj nacionalnoj manjini.
U trećem dijelu zaključka se konstatira da bi se - u kontekstu tih činjenica, proširivanje opsega prava u mjeri koja nadilazi osigurana prava Statutom Grada Vukovara i Statutarnom odlukom o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Vukovara - smatralo nepoštivanjem i nerazumijevanjem građana Vukovara svih nacionalnosti, koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji, što bi u konačnici dovelo do neželjenih posljedica po suživot u Vukovaru.
Rasprava koja je u jednom trenutku došla do rubu incidenta
Nakon što je gradonačelnik Penava gradskim vijećnicima izčitao prijedlog zaključka uslijedila je rasprava koja je u jednom trenutku došla do rubu incidenta
U napetoj emocijama nabijenoj sjednici Gradskog vijeća Vukovara u jednom trenutku predsjednik Gradskog odbora SDSS-a i gradski vijećnik Srđan Kolar rekao je da je rasprava krenula u krivom smjeru te pozvao na dijalog i pritom uručio gradonačelniku Ivanu Penavi statut Grada Vukovara ispisan na ćirilici koju je jučer javnosti predstavilo Srpsko narodno vijeće u Zagrebu.
Gradonačelnik Penava bacio je na pod dokument, a potom ga je digao i pokazujući pred novinarima izjavio da je to čin agresije srpskog narodnog vijeća i MIlorada Pupovca. Dogradonačelnik Vukovara Marijan Pavliček (HKS) skinuo je majicu na kojoj su ispisan broj žrtava sprske agresije na Vukovar i predao je Kolaru.
Prihvaćeni Zaključci
Zaključke koje je predložio gradonačelnik Penava je vukovarsko Gradsko vijeće prihvatilo - sa 15 glasova za, tri SDSS-ova vijećnika bila su protiv, a dva vijećnika su bila suzdržana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.