Hrvatski radio

Radio Osijek

Nitko ne kupuje domaću pšenicu

27.02.2023.

14:06

Autor: Radio Osijek

Pšenica

Pšenica

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Malo snijega koji je u Slavoniji pao preko vikenda i uglavnom se već otopio dobro je došlo jesenskim usjevima, ali i tek posijanim jarinama. Stanje usjeva je zadovoljavajuće, za razliku od otkupne cijene pšenice koja i dalje pada, kao i cijene mineralnih gnojiva. Ova potonja informacija veseli, no na žalost većina ratara gnojiva je – zbog straha od nestašice – nabavila jesenas po enormno visokim cijenama. 


Cijene prehrambenih proizvoda i dalje rastu, a takav će se trend nastaviti i u ožujku, najavili su trgovci. Potrošači nezadovoljni jer – zbog stagnacije plaća - sve teže spajaju kraj s krajem. Isto je i s ratarima koji su pšenicu nakon žetve uskladištili, nadajući se da će njezina cijena na svjetskim burzama rasti. No, kako kaže Petar Pranjić iz Čeminca: "Ovo je dramatično, nezapamćeno i nikada se nije dogodilo. Ljudi koji su uskladištili pšenicu očekivajući da će  njezina otkupna cijena rasti, prevarili su se. Na današnji je dan cijena 230 eura za treću klasu, koje i imamo najviše". I ne samo to, nego kupaca nema. "Nitko je neće. Ne traži se ni jedan kilogram. Razlog je nekontrolirani dovoz pšenice  iz Ukrajine, zapravo ne znam odakle sve ne dolazi na naše tržište". I tu nije kraj, jer prognoze za novu žetvu također ne obećavaju. Procjene su da će otkupna cijena biti 210 eura, što je još gore nego sada. Ulaganja jesenas bila su enormna pa uz ovakve otkupne cijene ne bismo više smjeli potrošiti ni centa  za tretiranja i prohrane".  A izvoz pšenice i zatim uvoz smrznutih proizvoda problem je s kojim se godinama suočavamo. "U ovoj bi se državi trebalo povesti računa o tome da netko to i balansira. To je jedini način da se narod hrani zdravom hranom i da cijena te hrane bude što niža!" Poručio je to slavonsko-brodski poljoprivrednik Antun Vrakić.


Pšenica

Pšenica

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.