Hrvatski radio

Radio Osijek

Njemački gospodarstvenici u Baranji

10.11.2015.

15:05

Autor: Samir Klasiček

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sve su veći izgledi da njemački investitori dolaze u belomanastirsku Poslovnu zonu. Izaslanstvo njemačke pokrajine Baden Württemberg na čelu sa članom Odbora za gospodarstvo Bundestaga Christianom Heinzlom posjetilo je Beli Manastir.

Susreli su se gradonačelnikom Ivanom Dobošem i predstavnicima baranjskih općina koji su ih upoznali s mogućnostima i pogodnostima ulaganja, posebice ističući dobru prometnu povezanost zbog koridora Vc, ali i blizine Zračne luke Osijek.
- On je svoju desnu ruku poslao još ljetos. U obilasku Baranje predstavili smo im sve potencijalne lokacije, ne samo u Belom Manastiru nego i drugdje u Baranji i u Osijeku. Urodilo je plodom i danas smo se našli kako bismo dogovorili konkretne smjernice za buduću poslovnu suradnju – istaknuo je Doboš.
Doboš je podsjetio da je cijena četvornog metra u belomanastirskoj zoni samo 1 euro za potpuno infrastrukturno opremljeno zemljište. Usto, nema komunalnog doprinosa pri gradnji, kao ni komunalne naknade u prvoj godini poslovanja, a investitori su tri godine oslobođeni i nekih drugih gradskih davanja.
- Prema našem iskustvu, istočni dio Hrvatske posebno je zanimljiv zbog blizine Mađarske. Držimo da je i proeuropski ovamo dovesti investitore – rekao je Heinzl.
U belomanastirskoj Poslovnoj zoni dosad je zaključeno 35 ugovora s ulagačima iz raznih djelatnosti iz cijele Hrvatske. Na sedam su parcela dovršili izgradnju svojih objekata, a šest je počelo raditi. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.