Hrvatski radio

Radio Osijek

NK Osijek i Rijeku UEFA-a novčano kaznila

04.03.2023.

11:46

Autor: HRT web

ilustracija

ilustracija

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

Dva hrvatska kluba financijski su kažnjena od strane UEFA-e, a radi se o Osijeku i Rijeci. Razlog je neplaćanje novčanih obveza.

Uvjetno su kažnjeni izbacivanjem iz idućeg natjecanja na koje se kvalificiraju u sljedeće tri sezone. Rijekino probno razdoblje iznosi jednu godinu, a Osijekovo dvije. Podsjećamo, krovna europska nogometna organizacija prošle je godine izglasala novi Pravilnik o licenciranju i financijskoj održivosti klubova. Disciplinska komisija UEFA-e kaznila je ukupno 11 klubova. Osijek i rumunjski Cluj uvjetno su izbačeni iz europskih natjecanja na dvije godine, a Rijeka, slovenska Olimpija i Astana iz Kazahstana na godinu dana. Naši su klubovi ostali bez premija koje su zaradili u Konferencijskoj ligi proteklog ljeta. Osijek mora ukupno uplatiti 600 tisuća eura, a Rijeka 450 tisuća. Prije same odluke o kažnjavanju dogodile su se i tri provjere, sredinom prošle i početkom ove godine, kada klubovi nisu ispoštovali potraživanja od strane UEFA-e.

- Nismo sretni zbog situacije u kojoj smo se našli i što nas je UEFA stavila pod financijski nadzor, ali činjenica je da u prošlosti neke svoje financijske obveze, zbog velikih ulaganja u prvu momčad i značajnog povećanja troškova izgradnje stadiona, nismo podmirili na vrijeme. Bili smo u konstantnoj komunikaciji s UEFA-om, znali koje su opasnosti i što je najvažnije, podmirenjem svojih obveza izbjegli zabranu nastupa u europskim natjecanjima. Kako se u budućnosti ne bi ponavljale takve ili slične situacije, ove zime smo krenuli u racionalizaciju troškova, podmirili dugove koje smo imali prema drugim klubovima i skinuli FIFA-inu suspenziju. Činjenica da nas je UEFA stavila pod financijski nadzor nas ne veseli, ali vjerujemo da smanjenjem troškova te završetkom kapitalnog projekta, kao što je stadion u budućnosti nećemo imati ovakve ili slične probleme, navode iz NK Osijek.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.