Hrvatski radio

Radio Osijek

Noć muzeja Osijek 2023.

27.01.2023.

21:53

Autor: HRT Radio Osijek

.

.

Foto: HRT Radio Osijek / HRT Radio Osijek

Pod motom „Muzeji su važni” održana je 18. Noć muzeja, ponovno u punom sjaju nakon lanjskih programa u protupandemijskim uvjetima. Punoljetnost ove manifestacije obilježili su i brojni Osječani.

Noć muzeja, tradicionalno u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva okupila je i ove godine više od 180 muzejskih i drugih institucija s oko 450 programa. Pridružili su im se Muzej Slavonije Osijek, Arheološki muzej Osijek te Muzej likovnih umjetnosti.


Muzej Slavonije, najveći muzej općeg tipa u zemlji, predstavio je dvije izložbe vlastitih kustosa - Tunde Šipoš Živić kustosice Etnografskog odjela i kustosa Numizmatičkog odjela Branislava Miličića. Riječ je o izložbama: „Moleraj – tehnike oslikavanja zidova šablonama i valjcima” te prigodne: „Laku noć kuno, dobro jutro euro” koja posjetitelje vodi kroz povijest hrvatskih valuta.


Ravnatelj Muzeja Slavonije Denis Detling:

.

Uz stalni postav „Prapovijest" i „Seoba naroda i srednji vijek", posjetitelji su, u Arheološkom su muzeju, razgledavali gostujuću izložbu Arheološkog muzeja iz Zagreba "Segestika i Siscija - naselje s početka povijesti".  


Detalje i dojmove donosi ravnatelj Tomislav Hršak:

.

U Muzeju likovnih umjetnosti aktualna je izložba 28. slavonski biennale: Nove paradigme sreće - od osječke dade do suvremenog kaosa. Program je održan uz interaktivne postaje za posjetitelje, glazbeni program, performans i otvorenje izložbe učeničkih radova - Slavonski biennale - Gen Z.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.