Hrvatski radio

Radio Osijek

Nogometom protiv nasilja i rasizma

29.07.2015.

11:55

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Više od stotinu dječaka i djevojčica raznih nacionalnosti uključilo se u 3. vukovarski nogometni kamp za djecu nacionalnih manjina Hrvatske.

Pod sloganom "Ujedinjeni loptom protiv nasilja, rasizma, diskriminacije i siromaštva" 3. nogometni kamp u Vukovaru su organizirali Svjetski savez Roma i Nogometna akademija nacionalnih manjina iz Slavonskog Broda. Zanimljivo je kako se uključio podjednak broj djevojčica i dječaka, a osim nogometa do 31. srpnja organizirane su i različite kreativne radionice. "Želimo poslati jedinstvenu poruku da na stadionima ne smije biti prostora za nacionalizam, govor mržnje, nasilje i diskriminaciju", rekao je jedan od organizatora Toti Dedić.  

  

Kamp se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog nogometnog saveza i grada Vukovara čiji je dogradonačelnik Marijan Pavliček izjavio kako u Vukovaru od pamtivjeka žive različite nacije i kulture, a unatoč stradanjima većine u ratu tolerancija je na visokoj razini. "Ponekad je i čudno da nam iz Zagreba dolaze dekreti o poštivanju nacionalnih manjina jer - ako se nedje poštuju manjine onda je to grad Vukovar", izjavio je Pavliček. 

Koordinator kampa je Elmir Mehmedović iz Slavonskoga Broda. Izjavio je kako je kamp edukativnog tipa i vodi ga šest profesionalnih trenera, među kojima i Osječanin Ivica Grnja. Treneri ujedno mogu vidjeti krije li se među polaznicima neka buduća nogometna nada. Ustvrdio je kako su nacionalistički ispadi na nogometnim terenima rezultat siromaštva i loše ekonomske situacije, ali i nedovoljne edukacije mladih. 

Toti Dedić                                      Elmir Mehmedović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.