Hrvatski radio

Radio Osijek

Nova 103 korisnika potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022.

01.12.2022.

16:05

Autor: Radio Osijek/TM

Nova 103 korisnika potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022.

Nova 103 korisnika potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022.

Foto: OBŽ / -

Nakon što su u srpnju ove godine 62 korisnika dobila nešto više od 950 tisuća kuna potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju, osječko-baranjski župan sada je odobrio dodjelu novih u iznosu od milijun i 305 tisuća kuna. Ugovore sa 103 korisnika danas je potpisao zamjenik župana Josip Miletić.

Ugovore su danas potpisali predstavnici 72 obiteljska poljoprivrednih gospodarstva, 11 obrta, 3 trgovačka društava, 6 jedinica lokalne samouprave, 8 udruga, 2 fakulteta i jedne zadruge. 

„Intenzitet potpora je različit i kreće se od 50% do 80%, visina potpora i intenzitet ovise o vrsti potpore, kategoriji podnositelja zahtjeva, broju grla i visini ulaganja prihvatljivih troškova s tim da mladi poljoprivrednici i ekološki proizvođači u svim mjerama potpora imaju povećan iznos i intenzitet potpore”, objašnjava se u priopćenju iz Osječko-baranjske županije.


„U 2022. godini Osječko-baranjska županija planira gotovo četiri milijuna kuna utrošiti u direktne potpore poticanja poljoprivrede kroz ukupno 13 mjera. Cilj nam je da ta sredstva budu poticaj dodatnoj proizvodnji i gospodarskim aktivnostima naših poljoprivrednika kojima ćemo nastaviti pomagati kako mjerama tako i putem Regionalnog distribucijskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće koji ćemo uskoro otvoriti”, rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling istaknula je da je Osječko-baranjska županija javne pozive za 13 mjera potpora i Programa potpora za razdoblje 2021.-2023. objavila početkom ožujka ove godine, a zatvoreni su 15. studenoga. Kako je rekla u razdoblju od 2017. do 2021. godine županija je dodijelila više od 17 milijuna kuna potpora za više od 1.300 korisnika. „Vjerujem da će i ove godine sva planirana sredstva biti utrošena, osobito u onim mjerama u kojima smo povećali intenzitet potpore, poput potpora mladim poljoprivrednicima ili onima koji se bave ekološkom proizvodnjom. Veseli nas da je velika iskorištenost sredstava namijenjenih preradi jer samo stvaranjem proizvoda dodane vrijednosti moguć je poljoprivredni napredak. Što se tiče ekološke proizvodnje, poznati smo da imamo najveći broj upisanih proizvođača u upisnik ekoloških poljoprivrednika, i to želimo naglasiti i ojačati. Svjesni smo da smanjenjem pesticida i gnojiva stvaramo zdravstveno ispravnu hranu” rekla je Wendling.


Općina Ernestinovo je primila potporu za organizaciju manifestacija, a načelnica Marijana Junušić je istaknula: „Općina njeguje gotovo pola stoljeća dugu tradiciju izrade skulptura u maniri naive, a Kiparska kolonija Ernestinovo koja traje tjedan dana okuplja veliki broj umjetnika, ali i čitavu zajednicu te nam je svaka potpora dobrodošla.”

„Osječko-baranjska županija kontinuirano pomaže aktivnostima Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, na čemu se zahvaljujem. Konkretno, danas smo potpisali ugovore za različite projekte koje provodimo za istraživanje, odnosno preradu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, njihovu promociju i unaprjeđenje kvalitete. Prerađujemo različito voće i povrće, proizvodimo rakiju i jaka alkoholna pića, razvijamo kozmetičke proizvode na bazi prirodnih sastojaka te proizvodimo proizvode od ekološkog lješnjaka i badema, a uz sve to radimo na njihovoj promociji”, naglasio je prof. dr. sc. Jurislav Babić, dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, koji je također danas potpisao ugovor za potporu.

Zvonimir Kalić iz Đakova kao nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koje se bavi ekološkom proizvodnjom konoplje, kazao je kako su proizvođači svjesni da je poljoprivreda izazovno područje te mu je izuzetno drago da Osječko-baranjska županija prepoznaje taj rad. „Javili smo se na javne pozive triju mjera, onoj u stvaranju kvalitete i robne marke, potom mjeri za sudjelovanje na sajmovima i prezentaciji proizvoda te mjeri koja osigurava sredstva za preradu i dobili smo ukupno iznos od 40.000 kuna”, izjavio je Kalić.

Nova 103 korisnika potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022.

Nova 103 korisnika potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022.

Foto: OBŽ / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.