Hrvatski radio

Radio Osijek

Nova Gradiška protiv spajanja bolnica

28.12.2013.

17:03

Autor: Radio Osijek/HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Novogradiške braniteljske udruge na glavnom su gradskom trgu organizirale prosvjedni skup zbog Vladine namjere da u sklopu reorganizacije bolničke mreže novogradišku bolnicu pripoje onoj u Slavonskom Brodu.

"Gospodo u ministarstvima i Vladi, ovo nije politički skup, ovo nije bunt, ovo nije revolucija, ovo je dostojanstveni skup gdje želimo pokazati i dokazati da nam je dosta uništavanja malih sredina. Dosta nam je da nam pravite neka funkcionalna spajanja", poručio je gradonačelnik Nove Gradiške Željko Bigović. Kako je najavio u ponedjeljak se sastaje s resornim ministrom, a podršku mu daje i brodsko-posavski župan Danijel Marušić. 167 godina postojanja, 950 litara prikupljene krvi u najžešćim ratnim godinama, kao i 3.500 litara infuzijske otopine, svakodnevno zbrinjavanje ranjenika tijekom Domovinskog rata, jedina bolnica na auto cesti do Zagreba, briga o pacijentima iz Kutine, Novske i Nove Gradiške, samo su neke od referenci Opće bolnice Nova Gradiška zbog kojih je stanovnicima ovog područja od vitalnog značaja i zbog kojih neće i ne žele mirno i bez otpora prihvatiti odluku Vlade Republike Hrvatske od 18. prosinca. Član Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Tomislav Petrović koji je i zaposlenik novogradiške bolnice kaže kako je ovdje riječ o likvidaciji bolnice.
U dva dana prikupljeno je nešto više od pet tisuća potpisa građana protiv vladine odluke, a današnjim skupom su i glasno poručili što o njoj misle. Okupljenim Novogradiščanima obratio se i pukovnik Mato Modrić, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije, poručivši Vladi kako bi, ako se ukloni ploča s natpisom novogradiške bolnice, 'mogli proći kao i u Vukovaru'. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.