Hrvatski radio

Radio Osijek

Nova oprema Odjelu za dječju kirurgiju osječkoga KBC

31.03.2016.

10:53

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Donacija HEP Plina pomogla je Kliničkom bolničkom centru u Osijeku kako bi nabavio najsuvremeniju opremu za laparoskopske operacije najmlađe djece, do prve godine starosti. Oprema se počinje koristiti već sljedećeg tjedna.

Istaknuo je to doktor Dalibor Divković, voditelj Odjela dječje kirurgije Klinike za kirurgiju KBC-a Osijek u današnjem javljanju u program Radio Osijeka (javljanje možete i poslušati). 

Donacija HEP Plina vrijedna je 75.000 kuna i stigla je prije nekoliko mjeseci zahvaljujući osječkom predstavniku te tvrtke Damiru Pećušaku. Tim je novcem nabavljena endoskopska oprema za najmanje pacijente, do prve godine života. "Sada možemo i u toj životnoj dobi izvoditi određene laparoskopske operacije", izjavio je dr. Divković te dodao kako je nabavljen i novi radni cistoskop. Riječ je o instrumentima koji su debljine 3.3 milimetra i rade se po narudžbi, vrlo su složeni instrumenti i neophodni za unapređenje struke u Klinici za kirurgiju osječkoga KBC-a, ali i u ovom dijelu Hrvatske. "Mi smo kuća koja radi najviše endoskopskih operacija kod djece, a sada ćemo tu dobnu granicu spustiti ispod prve godine života, zahvaljujući ovoj opremu koju do sada nismo imali", ponosno ističe doktor Divković. 

Na Odjelu dječje kirurgije najčešće se operiraju razvojne anomalije, a želi se uvesti i liječenje određenih bolesti mokraćnoga mjehura, odnosno urotrakta, što se generacijama radilo na urologiji. "S novim tehnologijama i novom edukacijom to preuzimaju dječji kirurzi, kao što je to slučaj u Zagrebu, Splitu i Rijeci", rekao je Dalibor Divković. To znači da pacijenti više neće morati odlaziti na operacij eu druge hrvatske klinike.

Prve operacije bit će obavljene već sljedeći tjedan korištenjem nove endoskopske opreme.   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.