Hrvatski radio

Radio Osijek

Nova škola spremna za 90 dana?

23.09.2016.

13:55

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Početkom listopada otvara se novi natječaj za dovršetak nove škole u Podcrkavlju i pomoćnik ministra obrazovanja Stipe Mamić očekuje da će do kraja biti opremljena u roku od 90 dana - rezultat je to današnjega sastanka roditelja osnovaca iz tog mjesta s mjerodavnima.

Škola zbog nedostataka i četiri godine nakon početka gradnje ne dobiva uporabnu dozvolu, a djeca nastavu polaze u staroj i derutnoj školi. Roditelji su nakon više bezuspješnih pokušaja da ukažu na problem nedovršene škole 19. rujna organizirali prosvjed, a djecu nisu poslali na nastavu. Na prosvjedu je dogovorena mogućnost trajnog bojkota nastave ne pokrene li se rješavanje problema.
Roditelji osnovaca iz Podcrkavlja i s današnjeg su sastanka s gradonačelnikom Dusparom i načelnikom njihove općine Tomislavom Trtnjem te predstavnicima Ministarstva obrazovanja poručili kako ostaju pripravni za prosvjede i blokadu nastave.
"Današnji sastanak rezultat je naših prosvjeda, što god rekli pomoćnik ministra i gradonačelnik. Naša djeca ostaju na nastavi jer im je ondje i mjesto, a mi ćemo sada pratiti realizaciju svakog koraka dogovorenog na ovom sastanku. Prvi rok je 10. listopada, do kada očekujemo da bude podnesen zahtjev za tehnički pregled škole", rekao je Željko Medić, predsjednik Vijeća roditelja OŠ Blaža Tadijanovića. "Predugo je sve trajalo, i pozivam sve one koji imaju bilo kakvih saznanja o nezakonita djela tijekom gradnje škole neka to prijave i neka institucije riješe taj problem. Ja nemam takvih saznanja, ali postoje sumnje. Dobro je da se konačno počelo intenzivnije razgovarati o tome i rješavati problematika. Tehnički nije stvarno moguće riješiti stvari preko noći. No ,mi ćemo i dalje pratiti situaciju i spremni smo na daljnje korake, jer želimo da nam čim je prije moguće djeca krenu na nastavu u novu školu“, istaknuo je Medić.
Objekt škole, čija je gradnja započela još 2012. godine, trenutno čeka zahtjev za tehnički pregled, koji treba podnijeti Grad Slavonski Brod iz kojega su to dosad odbijali, pravdajući se da nemaju svu potrebnu dokumentaciju, te zahtijevajući između ostalog i bankovna jamstva izvođača radova.
"Danas smo dogovorili da ćemo dobiti svu dokumentaciju od ministarstava. Jamstva smo tražili jer je jedan od izvođača otišao u stečaj, a veći dio posla je bio odrađen. Kao investitor i osnivač tražili smo jamstvo da u slučaju postojanja nedostataka možemo tražiti njihovo otklanjanje. Zahtjev za tehnički pregled podnijet ćemo čim dobijemo dokumentaciju. Pregled bi mogao biti obavljen u idućih mjesec dana", rekao je nakon sastanka koji je bio zatvoren za javnost slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara.
Novinare je zanimalo hoće li Grad pokrenuti kakav službeni postupak utvrđivanja odgovornost za kašnjenje s gradnjom škole. Naime, gradnju škole na natječaju je dobila tvrtka Feniks, koja je u međuvremenu otišla u stečaj, a završetak radova na školi dobila je tvrtka Kala, u kojoj su na odgovornim funkcijama iste osobe kao i u tvrtki Feniks. Duspara je odgovorio kako je dodjela posla na ovaj način rezultat zakona o javnoj nabavi, ali da u Gradu nemaju spoznaja o nezakonitostima u ovom slučaju.
Kao jedan od nužnih koraka do konačnog ulaska djece u novu zgradu škole je i opremanje zgrade, pa je Duspara najavio kako će Grad ponovljeni natječaj otvoriti 6. listopada. 
"Ponovljeni natječaj otvaramo 6. listopada i ako ne bude problema, u roku 90 dana naše stručne službe očekuju da škola bude opremljena. Projekt škole planiran je u vrijednosti 7 milijuna kuna, a mi smo dosad uložili oko 11 milijuna i sada u ovu opremu još oko milijun kuna", rekao je Stipe Mamić, pomoćnik ministra obrazovanja, znanosti i sporta. Dodao je kako je u drugi projekt sportske dvorane Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU uložilo oko četiri milijuna kuna.
Duspara je Mamiću predao novi projekt škole za učenike s posebnim potrebama, koja bi objedinila potrebe za primjerene uvjete obrazovanja učenika s posebnim potrebama, osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.