Hrvatski radio

Radio Osijek

Nova slika istoka Hrvatske

02.07.2022.

12:38

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

Gordan Jandroković u Osijeku

Gordan Jandroković u Osijeku

Foto: Luka Mitar / HRT

U Osijeku je danas predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković. Brojni projekti koji se upravo ostvaruju u Gradu i Županiji bili su tema radnog satanka sa čelnicima Grada i Županije, dio posjeta bio je i obilazak gradilišta novog Gospodarskog centra i Regionalnog centra za voće i povrće. Večeras će Gordan Jandroković svečano otvoriti 22. izdanje Osječkog ljeta kulture, najveće kulturne priredbe u ovom dijelu Hrvatske.

Brojke pokazuju da smo nakon stagnacije ušli u jedno razdoblje gdje Osijek, Osječko-baranjska županija i Slavonija rastu i napreduju."Nakon dugih godina u kojima je Slavonija i Osječko-baranjska županija doživljavana na jedan negativan način, što zbog političke nestabilnosti, što zbog odlazaka ljudi i gospodarske stagnacije, dojam je koji potvrđuju i brojke da smo ušli u jedno razdoblje gdje Osijek, Osječko-baranjska županija i Slavonija rastu, rekao je Gordan Jandroković nakon radnog sastanka održanog s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem, gradonačelnikom Osijeka Ivanom Radićem i ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Natašom Tramišak. 

Podsjetio je da se velika sredstva iz Državnog proračuna i europskih fondova slijevaju ovdje što imaju izravne posljedice na kvalitetu života naših ljudi.Riječ je o velikim projektima iz područja infrastrukture, logistike, potpore poljoprivredi, gospodarstvu i znanosti, dodao je Jandroković, istaknuvši kako se razgovaralo i o razvoju sporta, propulzivnom IT sektoru u Osijeku i o daljnjem snaženju suradnje između države i županije, gradova i općina. Naglasio je da kada postoji politička stabilnost, i kada Grad i Županija dobro funkcioniraju, tada je ta suradnja i prema državnoj razini puno snažnija."Kada još imate ljude koji to razumiju kao što je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Tramišak, onda se to pretvara u konkretne financijske učinke i projekte", rekao je Jandroković.Ocijenio je da Hrvatska kao članica EU, a uskoro i članica eurozone i Schengena, u bitnome mijenja svoj položaj, što se onda preslikava na naše županije i regije. Osječko-baranjska županija i Grad Osijek izvrsni su primjeri da se mogu promijeniti trendovi i iz onoga što je nekada bilo negativno, učiniti pozitivne priče, zaključio je Jandroković.

Ministrica Tramišak podsjetila je da se u gospodarske, komunalne i sve druge javne projekte, potrebne za bolje i kvalitetnije funkcioniranje i u zdravstvu i u školstvu ulaže 7,6 milijardi kuna. "Istok Hrvatske već je sada promijenio svoju sliku o području koje može biti progresivnija i u gospodarskom rastu i razvoju, a onda biti i atraktivno mjesto za privlačenje stanovnika na ovo područje", rekla je ministrica Tramišak, napominjući kako je završen proces programiranja i jučer formalno poslan partnerski sporazum na suglasnost i odobrenje Europskoj komisiji."To znači da nas nova sredstva i nove prilike čekaju, otvorili smo nove mogućnosti za poduzetnike i gospodarstvenike, puno veći iznosi podrške onima koji žele upravo ovdje pokrenuti poslovanje i zaposliti", zaključuje Tramišak.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić pohvalio je činjenicu da je Hrvatski sabor nedavno izglasao izmjene statističkih regija gdje je Osječko-baranjska županija ušla u Panonsku regiju što joj omogućuje bolji i kvalitetniji razvoj i korištenje fondova EU. Osječki gradonačelnik Radić kazao je da jučerašnji posjet Osijeku predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i današnji posjet predsjednika Sabora govore kolika se pažnja daje istoku Hrvatske, županiji i Gradu Osijeku. Bilježimo jako dobre turističke rezultate, trenutno imamo preko milijardu kuna vrijedne projekte u gradu Osijeku i imamo dobre gospodarske i demografske pokazatelje, istaknuo je Radić.

Nakon sastanka Jandrović, ministrica Tramišak, župan Anušić i gradonačelnik Radić obišli su gradilišta Gospodarskog centra i Regionalnog distribucijskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće u Industrijskoj zoni Nemetin.


Jandroković u Osijeku

Jandroković u Osijeku

Foto: Luka Mitar / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.