Hrvatski radio

Radio Osijek

Nova ultrazvučna oprema za domove zdravlja

20.09.2019.

15:25

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: web stranica Osječko-baranjske županije

Foto: web stranica Osječko-baranjske županije

Foto: - / -

Predstavnici Osječko-baranjske županije i zagrebačke tvrtke "Medexpert" potpisali su danas ugovor o nabavi ultrazvučne opreme za pet domova zdravlja, ukupne vrijednosti 2,2 milijuna kuna .

Nabava opreme dio je projekta dostupnije primarne zdravstvene zaštite na području Osječko-baranjske županije, vrijednog 23,8 milijuna kuna, od čega su 85 posto bespovratna EU sredstava. Najvrijednija oprema nabavlja se za djelatnosti obiteljske medicine Doma zdravlja Našice - ultrazvučni aparat od 1,1 milijun kuna, dok će đakovački Dom zdravlja dobiti ginekološki i pedijatrijski ultrazvučni aparat vrijedan 407.000 kuna.
Domovi zdravlja u Donjem Miholjcu i Osijeku dobit će ginekološki ultrazvuk nešto skuplji od 220.000 kuna, a Dom zdravlja Valpovo ultrazvučnu opremu za djelatnosti ginekologije, ginekološki ultrazvuk i linearnu sondu, u vrijednosti 255.000 kuna. 
Pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i EU fondove Nataša Tramišak izvijestila je kako su do sada potpisani ugovori o nabavi medicinsko-tehničke i dijagnostičko-terapijske opreme vrijedne gotovo 12 milijuna kuna, od čega je oprema u vrijednosti 5,5 milijuna kuna već isporučena domovima zdravlja. Uz opremanje, u svim domovima zdravlja obavljaju se infrastrukturni radovi. Tako je završena 3,2 milijuna kuna vrijedna prenamjena rodilišta Doma zdravlja Đakovo u ordinacije, u ambulantama osječkog Doma zdravlja u tijeku su radovi na postavljanju dizala i rampi radi pristupačnosti objektu osobama s invaliditetom, a uskoro počinje postupak javne nabave za dogradnju Doma zdravlja Našice.
Dožupan Goran Ivanović podsjetio je kako je provedba projekta počela u prosincu 2017. godine i trajat će do 1. lipnja 2020. godine. Smatra da će se time podići kvaliteta ukupne zdravstvene zaštite i dijelom rasteretiti rad osječkog KBC-a i našičke Županijske bolnice. "Ovakva oprema već je davno trebala biti u ambulantama kako pacijenti ne bi morali zbog manjih pregleda ići u bolnice u Osijeku i Našicama, sada će to moći obaviti kod svog liječnika", rekao je Ivanović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.