Hrvatski radio

Radio Osijek

Nova zaposlenica osječkog Centra za autizam je dvogodišnja Ella

05.03.2021.

13:21

Autor: Monika Kralj

foto Radio Osijek/M.Kralj

foto Radio Osijek/M.Kralj

Foto: - / -

U osječkom Centru za autizam, gdje je stigla početkom tjedna, labradorica Ella će svaki dan provoditi cijelo radno vrijeme, a već su i prva iskustva odlična i djeca su je dobro prihvatila. Danas je predstavljena novinarima.

Ella je u Centar za autizam stigla u suradnji s Hrvatskom udrugom za školovanje pasa i mobilitet uz potporu Županije, Grada i resornog ministarstva. I sama prisutnost psa ima širok terapijski učinak na djecu, u Centru ih je 57, 18 su vrtićarci, rekao je ravnatelj Vladimir Bjelobrk koji ističe da je taj Centar među rijetkim odgojno-obrazovnim institucijama u Hrvatskoj koja ima terapijskog psa. 

Labradorica Ella je prošla socijalizaciju u obitelji, potom osnovnu obuku i trening specifičan za terapijske pse, u ovom trenutku u hrvatskim institucijama je 6 takvih pasa, rekao je novinarima trener-instruktor Damir Vučić koji je još uvijek i potpora Elizabeti Haničar, stručne suradnice pedagoginje,  kod koje pas boravi te će ona i voditi edukacijsko-rehabilitacijski program. Pas se, kaže Elizabeta Haničar, može uključiti u sve aktivnosti djece, prema njihovim individualnim osobnostima što uvelike ovisi o provoditelju aktivnosti, njegovim idejama, širini razmišljanja, volji i spremnosti za rad.

V.Bjelobrk, D. Vučić, E. Haničar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.