Hrvatski radio

Radio Osijek

"Novac moje krvi" u Đakovu kao dio projekta "Stop trgovanju ljudima"

25.02.2019.

15:23

Autor: Mirta Milas

foto: HRT/Mirta Milas

foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Riječ je o dokumentarističkoj drami koja kroz šest dirljivih ljudskih priča temeljenih na stvarnim događajima, upozorava na trgovanje ljudima. Namijenjena je srednjoškolcima, a cilj je podignuti razinu svijesti o prevenciji trgovanja ljudima te potaknuti odgovornu reakciju svih građana.

Riječ je o dokumentarističkoj drami koja u sat vremena "oživi" šest ljudskih priča temeljenih na stvarnim događajima, koju je uprizorilo sedam glumaca belomanastirskog kazališta. Danijela Taslidžić Herman glumica i voditeljica kazališta o temi trgovanja ljudima, kao jednom od oblika nasilja kaže: "Najviše je pozornosti usmjereno na maturante koji preko ljeta idu raditi. Moraju bi svjesni na što sve moraju obratiti pozornost u vremenu u kojem živimo. Ima puno lažnih oglasa i lažnih ljudi koji nemaju iskrene namjere. Priče iz ove predstave temeljene su na stvarnim događajima. Naš redatelj i autor teksta Cvetin Aničić je, prije nego što je policija zatražila da se napravi ovakva tematska predstava, mjesecima kroz medije, novinske članke i televizijske priloge istraživao ispovijedi žrtava. Njihov je identitet zaštićen, no riječ je o stvarnim pričama koje su se dogodile na području Hrvatske, BiH i Srbije. 

A Ivan Pakšić iz Policijske uprave Osječko-baranjske navodi kako je vršnjačko nasilje velik problem u školama: " Svakodnevno možemo vidjeti različite primjere i oblike zlostavljanja, najčešće u školskim klupama. Pojedinci ili grupe učenika na štetu drugih poduzimaju radnje koje imaju elemente različitih oblika zlostavljanja. To je najveći problem, a obilježja i posljedice takvog zlostavljanja osjećaju se često kroz cijelo odrastanje osobe..."
Ako su zlostavljanja dugoročna, mogu imati veliki utjecaj na ponašanje mlade osobe. Stvara se osjećaj manje vrijednosti, i povlačenja u sebe koji mogu dovesti do tragičnih posljedica.
U policiji takvi slučajevi zlostavljanja često nisu evidentirani, jer ugrožena djeca ne žele, ističe Pakšić, dodatno potencirati već postojeće probleme. Tek kad se takva priča otkrije, na vidjelo izađe i kronologija zlostavljanja koje najčešće traje duže vremensko razdoblje. Najbrojnije je vršnjačko nasilje putem društvenih mreža i to 24 sata dnevno. U procesu prevencije nasilja nužna je dodatna senzibilizacija roditelja koji djecu uče toleranciji i prihvaćanju različitosti te u konačnici stvaranju boljeg društva. 

Predstavu su, povodom obilježavanja Nacionalnog dana ružičastih majica (obilježava se posljednje srijede u veljači) organizirali Policijska uprava osječko-baranjska i policijska uprava Đakovo, u suradnji s Gradom Đakovom te đakovačkim Centrom za kulturu, gimnazijom A.G. Matoša, Ekonomskom školom "Braća Radić" te srednjom strukovnom školom Antuna Horvata.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.