Hrvatski radio

Radio Osijek

Nove akcije osječke podružnice Hrvatske udruge leukemija i limfomi

29.09.2022.

19:00

Autor: HRT Radio Osijek

.

.

Foto: HRT Radio Osijek / HRT Radio Osijek

Nakon osnivanja krajem lipnja, povod okupljanja rujansko je obilježavanje bolesti krvotvornih organa - leukemije, limfoma i kronične leukemije.

- Tu smo da kao pacijenti pokažemo svijest i ukažemo na našu prisutnost u zajednici te kako bi savjetima i iskustvom pomogli, jer tu smo bolest preživjeli, rekla je predsjednica Hrvatske udruge limfoma i leukemije, podružnice Osijek Vesna Meško. Dodala je kako trenutno broje tridesetak članova i pozvala na praćenje aktivnosti udruge putem Facebook stranice, te HULL-a Zagreb. Okupljene je pozdravio i poznati osječki pjevač Igor Delač i sam prije dvije godine suočen s non-Hodgkin limfomom.

.

.

Foto: HRT Radio Osijek / HRT Radio Osijek

U sklopu aktivnosti, uz štand na Trgu slobode, u prostorijama Gradske četvrti Gornji grad održana su i predavanja: „Kronična mijeloična leukemija jučer, danas, sutra" dr. Danijele Mjede i „Limfomi-novosti u liječenju" dr. Stefana Mrđenovića, koja će kako navode iz udruge uskoro biti dostupna i putem YouTube-a.


Dodajmo kako godišnje u Hrvatskoj oboli između 500 i 600 osoba od non-Hodgkin limfoma, 100 od Hodgkin limfoma, dok je incidencija leukemije 10 oboljelih na 100.000 osoba.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.