Hrvatski radio

Radio Osijek

„Nove mogućnosti - veći izgledi za zapošljavanje nezaposlenih mladih"

09.04.2015.

13:31

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Edukacija „Akademija menadžmenta neprofitnih organizacija", u okviru EU projekta „Nove mogućnosti - veći izgledi za zapošljavanje nezaposlenih mladih" predstavljena je danas u Osijeku.

U okviru EU projekta „Nove mogućnosti - veći izgledi za zapošljavanje nezaposlenih mladih", Volonterski centar Osijek organizira edukaciju „Akademija menadžmenta neprofitnih organizacija" koja će biti provedena tijekom svibnja, lipnja i srpnja 2015. godine.
Edukacija je namijenjena nezaposlenim mladima s područja Osječko-baranjske županije, u dobi od 18 do 29 godina, sa ili bez radnog iskustva, različitih profila i stupnjeva obrazovanja, zainteresiranih za nova znanja i vještine i angažman u organizacijama civilnog društva. Edukacija će omogućiti usvajanje kompetencija o neprofitnom menadžmentu kroz program koji obuhvaća nekoliko tematskih cjelina: uloga neprofitnog sektora u društvu, civilno društvo i aktivno građanstvo; koncept društvenog poduzetništva; upravljanje i vođenje u neprofitnim organizacijama i menadžment volontera; pisanje projektnih prijedloga za fondove Europske unije i upravljanje projektima; razvoj „mekih" vještina kao što su timski rad, vještine komunikacije i prezentacije. Edukacija je organizirana kroz nekoliko obrazovnih modula, ukupnog trajanja 15 dana, a obuhvatit će 20 mladih. Nakon edukacije, mladi će dobiti priliku primijeniti stečena znanja i vještine kroz praksu u neprofitnim organizacijama (prvenstveno u udrugama) uz kontinurano savjetovanje i mentorstvo.
Projekt „Nove mogućnosti - veći izgledi za zapošljavanje nezaposlenih mladih" usmjeren je na razvoj znanja i vještina nezaposlenih mladih o neprofitnom menadžmentu i socijalnom poduzetništvu čime se želi povećati mogućnost zapošljavanja mladih u neprofitnom sektoru odnosno podržati samozapošljavanje mladih.
Projek će obuhvatiti ukupno 80 nezaposlenih mladih od 18 do 29 godina, s područja Osječko- baranjske i Primorsko-goranske županije, a provodi se u partnerstvu nekoliko organizacija iz Rijeke i Osijeka. Nositelj projekta je Udruga za razvoj civilnog društva SMART iz Rijeke, a partneri su Regionalni info centar za mlade Rijeka "UMKI" i Grad Rijeka te Volonterski centar Osijek, PRON1 Centar za socijalno podučavanje Osijek i Grad Osijek. Projekt je podržan od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područni ured Osijek.
Osim edukacije o neprofitnom menadžmentu, mladi će kroz ovaj projekt dobiti priliku sudjelovati u edukaciji o socijalnom poduzetništvu, u trajanju od 10 dana koju će provoditi PRONI Centar za socijalno poduzetništvo. Ova edukacije je planirana u razdoblju od rujna do prosinca 2015. godine, o čemu će svi zainteresirani biti pravovremeno obaviješteni.
Projekt je financiran sredstvima Europske Unije, kroz IPA program „Razvoj ljudskih potencijala", grant shema „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja". Provedba traje od siječnja 2015. do rujna 2016. godine, a ukupno je odobreno 180.640,61€.
Više informacija o projektu i edukaciji, zainteresirani mogu naći na www.vcos.hr. Kontakt osoba za pitanja vezano uz projekt i edukaciju „Akademija menadžmenta neprofitnih organizacija" je Nikoleta Poljak, Volonterski centar Osijek, M: 091 211 3088, E: nikoleta@vcos.hr

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.