Hrvatski radio

Radio Osijek

Nove mrežne stranice osječkoga Arhiva

26.09.2018.

13:53

Autor: Željka Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: - / -

Pridružujući se obilježavanju Dana europske baštine 2018. i ovogodišnjoj temi "Umjetnost dijeljenja", Državni arhiv u Osijeku predstavio je svoje nove mrežne stranice. Građani ih mogu koristiti od danas na www. DAO. hr

Stranice će brojnim korisnicima pružiti uvid u baštinu o kojoj Arhiv brine. Osječki državni arhiv više od 10 godina digitalizira građu prema prioritetima, od zaštite baštine do potreba korisnika - kaže ravnatelj dr.sc. Dražen Kušen. Ističe kako u ovim trenucima Arhiv ima gotovo 3 terabajta digitaliziranog arhivskog gradiva, koje je dostupno korisnicima, ali samo u čitaonici Arhiva budući da u Hrvatskoj dan - danas nemamo repozitorij digitalnog gradiva. Novi projekt Ministarstva kulture, koji obuhvaća digitalizaciju pisane baštine, a pridružio mu se i osječki Arhiv, podrazumijeva i uspostavu državnoga repozitorija. Na današnjem predstavljanju mrežnih stranica objavljen je i izbor digitaliziranih fotografija i razglednica od 55 tisuća u zbirci osječkoga Arhiva, a one prikazuju uvijek zanimljivu našu povijest. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.