Hrvatski radio

Radio Osijek

Nove podjele i nove dvojbe problemi su s kojima se suočava cijeli svijet

10.12.2021.

14:20

Autor: Radio Osijek

Međunarodni dan ljudskih prava

Međunarodni dan ljudskih prava

Foto: HRT/Krunoslav Inhof / Radio Osijek

Danas se obilježava međunarodni dan ljudskih prava u spomen na 10. prosinca 1948. kada je Opća skupština Ujedinjenih naroda donijela Opću deklaraciju o ljudskim pravima. Posljednje smo gotovo dvije godine zbog pandemije suočeni s novim podjelama i novim dvojbama, a cijeli je svijet suočen s izazovom kako zaštiti živote, a istovremeno ne narušiti ljudska prava.

Ovogodišnje je geslo pod kojim se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava "Svi ljudi, svi jednaki", a u Hrvatskoj se obilježava u suradnji s pravnim fakultetima i nacionalnim pravobraniteljskim uredima. Zbog pandemije smo suočeni s novim podjelama i novim dvojbama, ističe pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter: "Sigurno da je pandemija postojeće nejednakosti koje smo imali u Hrvatskoj posebno naglasila. Današnji dan mislim da je posebna prilika za istaknuti važnost kvalitetnih, dosljednih, na ljudska prava usmjerenih javnih politika i zakona. U konačnici treba podsjetiti na činjenicu da je društvo snažno onoliko koliko su njegovi najranjiviji članovi"

"Ljudska prava u Hrvatskoj su ustavna kategorija i pripadaju svakom građaninu, a njihovo poštivanje i priznavanje su zakonska obveza svakog pojedinca", rekao je premijer Andrej Plenković i dodao kako je zbog pandemije cijeli svijet suočen s izazovom kako ljude zaštiti, a istovremeno ne narušiti njihova prava: "Ovo je prigoda da ponovimo kako su u Hrvatskoj ljudska prava ustavna kategorija i pripadaju svakog građaninu, bez obzira na rasu, boju kože, spol, jezik, vjeru, nacionalno ili socijalno podrijetlo. Poštivanje i priznavanje tih prava je zakonska obveza svakog pojedinca, a njihova zaštita je dužnost i odgovornost države. Od početka pandemije cijeli je svijet suočen s pravnim i etičkim izazovom kako zaštiti živote i zdravlje ljudi, a istovremeno ne narušiti prava. Velik broj sugrađana se pridržava mjera što je odgovorno i savjesno ponašanja, neki se predstavljaju kao branitelji ljudskih prava koji to iskorištavaju kako bi dobili koji politički poen i žele profitirati na bolesti. Želim poručiti svima, nastavit ćemo štiti njihovo zdravlje život kao i sva druga prava. Da li ponuditi povjerenje koji baziraju stav na znanosti ili demagozima koji se služe teorijama zavjere i rade podjele u društvu - kazao je osvrćući se na referendum o COVID potvrdama i Stožeru", rekao je premijer Plenković i dodao kako Vlada pokušava naći balans mjera, napomenuvši kako su one u Hrvatskoj bile među najblažima.

Upravo zbog trenutačne situacije ne smijemo zanemariti najranjivije skupine, istaknuo je na skupu u Osijeku savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mario Burek: "Ono što je najčešće je neomogućavanje jednakih mogućnosti osobama s invaliditetom, da sudjeluju u svim životnim aktivnostima kao i osobe bez invaliditeta. Znači uskraćivanje onoga što bi se i prema zakonu i prema konvenciji trebalo osigurati svakom djetetu s teškoćama u razvoju, svakoj osobi s invaliditetom kako bi mogla punopravno i ravnopravno sudjelovati u socijalnom životu", rekao je Burek.

Osim osobama s invaliditetom, posebnu pozornost treba posvetiti djeci, dodala je savjetnica pravobraniteljice za djecu regionalnog ureda Osijek Sanja Vladović: "Na žalost, djeca nam se ne obraćaju s pritužbama onoliko koliko bismo mi htjeli. Dakle to je dužnost nas odraslih, osvijestiti djecu o postojanju njihovih prava i poučiti ih da prepoznaju situacije kad se njihova prava krše", rekla je Vladović i dodala kako Ured godišnje primi oko 2.000 pritužbi za kršenje dječjih prava, ali pretpostavka je kako je ta brojka značajno veća. Upravo je zbog toga osnovni cilj educirati ih i dati im informacije o institucijama kojima se mogu obratiti za pomoć.

Galerija
Međunarodni dan ljudskih prava, Foto: HRT/Krunoslav Inhof/Radio Osijek
Međunarodni dan ljudskih prava, Foto: HRT/Krunoslav Inhof/Radio OsijekMeđunarodni dan ljudskih prava, Foto: HRT/Krunoslav Inhof/Radio OsijekMeđunarodni dan ljudskih prava, Foto: HRT/Krunoslav Inhof/Radio OsijekMeđunarodni dan ljudskih prava, Foto: HRT/Krunoslav Inhof/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.