Hrvatski radio

Radio Osijek

Nove skulpture u Vukovaru - mjestu posebnog domovinskog pijeteta

09.11.2020.

13:01

Autor: Davor Lončarić

foto Radio Osijek/D.Lončarić

foto Radio Osijek/D.Lončarić

Foto: - / -

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava službeno je predstavio nove skulpture na ulazima u grad Vukovar kao trajni i vidljivi podsjetnik da se ulazi u Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta .

Skulpture su izrađene prema idejnom rješenju Borisa Ljubičića, a postavljene su na ulaze u grad ne samo kako bi uljepšale ulaze nego i kao trajni i vidljivi podsjetnik da se u ulazi u Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta.
Arhitektonskim rješenjem osmišljen je trodimenzionalan znak visine 587 centimetara koji se sastoji od čeličnih kubusa crvene, bijele i plave boje i velikog slova V te simbola križa povrh kubusa, a sve zajedno konstruktivno je povezano nosivom konstrukcijom u obliku slova H. Skulpture osvjetljavaju podni reflektori postava koji se nalaze na udaljenosti od 50 centimetara od vanjskog ruba slova “V”.
Vrijednost ugovorenih radova iznosi oko 590 tisuća kuna. U sklopu izrade skulpture izgrađena je i javna rasvjeta vrijednosti 145 tisuća kuna.
Dio projekta je sufinanciran u vrijednosti od 200 tisuća kuna iz Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara.

Četiri skulpture već su postavljene na ulazima u grad, na državnim cestama. Preostala četiri ulaza u grad bit će obilježena kasnije, pojasnio je gradonačelnik Ivan Penava novinarima. 

Ponovio je kako će kolone sjećanja 18. studenoa u Vukovaru biti, ali će sredinom tjedna biti održan sastanak u Vladi na kojem će se detaljno dogovoriti u kakvim uvjetima da bi se maksimalno ispoštovale epidemiološke mjere. Gradonačelnik Vukovara izjavio je danas kako se počast žrtvama Vukovara može odati u svakom trenutku paljenjem svijeća, kako ove godine neće biti poziva građanima da dođu u Vukovar jer je cilj zaštititi zdravlje i živote ljudi. 

 

Više o tome poslušajte u izjavama. 

9.11.2020.Ivan Penava o simbolima na ulazima u grad

Ivan Penava o Danu sjećanja

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.